Zaevu odgovaralo da Gruevski pobjegne?

71 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2018. 07:21h

Postoje brojne teorije o tome kako je bivši premijer Nikola Gruevski pobjegao iz Makedonije - od toga da su mu pomogli prijatelji na visokim pozicijama od Skoplja do Moskve, do pomoći stranih i domaćih obavještajnih službi, kao i velikih suma novca.

Drugo pitanje je kako se makedonske vlasti odnose prema tome.

Tvrdokorna politika Gruevskog i njegove VMRO-DPMNE je igrala centralnu ulogu u raspirivanju tenzija sa Grčkom u sporu oko imena Makedonije.

Juče se u Skoplju uveliko spekulisalo da je vlada možda pustila Gruevskog u zamjenu za podršku VMRO DMPNE kontroverznim ustavnim promjenama koje će omogućiti državi da promijeni ime u Sjeverna Makedonija.

Povodom glasina da je aktuelna vlada možda postigla neku vrstu nagodbe sa Gruevskim, Dojče vele navodi da je nesposobnost makedonskih vlasti vjerovatniji razlog njegovog bjekstva.

I BIRN piše o „velikoj nekompetentnosti“ različitih institucija, posebno policije.

U Sobranju, gdje je Gruevski i dalje poslanik, vodi se rasprava o tome šta učiniti sa njegovom platom tokom „neopravdanog odsustva“. U srijedu je parlament odlučio da ona bude manja za pet odsto u narednih šest mjeseci. Zakon, dakle, nalaže da mu poreski obveznici i dalje obezbjeđuju zaradu.

Takve vijesti izazivaju bijes javnosti i pokazuju kako vlasti pokušavaju da opravdanju nečinjenje koje je omogućilo Gruevskom da pobjegne stalno se pozivajući na proceduralne korake i propise koji im očigledno nisu dali prostora da spriječe bjekstvo, navodi BIRN.

Dodaje da se moglo pretpostaviti šta Gruevski smjera i da je časopis „Fokus“ u avgustu objavio da se sprema da pobjegne u Mađarsku. Signal je bio i to što je državna komisija, predvođena ljudima koje je imenovao Gruevski, objavila mišljenje da mu je uskraćeno pravo na fer suđenje i da je diskriminisan, što je odluka koja je dobro došla njegovom zahtjevu za azil u Mađarskoj.

„Nikakva procedura ili pravilo nije trebalo da spriječi policiju da prati njegovo kretanje, od čuvanja izlaza iz prijestonice i mnogih drugih koraka koji su i policija i obavještajne agencije mogle i trebalo da preduzmu kada je u pitanju prestupnik tog profila“, piše BIRN.

Međunarodni nalog za hapšenje je izdat tek nakon što je Gruevski objavio da je u Budimpešti. To što se kasno reagovalo i omogućilo bivšem premijeru da lako prelazi granice nameće teorije da su ga makedonske vlasti pustile da pobjegne.

Kao jedan od razloga, BIRN navodi da su vladajuće socijaldemokrate možda odlučile da je bolje da puste kriminalca kukavicu da pobjegne i ostave njegove pristalice i sljedbenike u pometnji nego da imaju samozvanog patriotskog mučenika koji trune u zatvoru i možda ostvari politički povratak.

Istovremeno, dodaje se, bjekstvo Gruevskog dodatno slabi već krhku opozicionu VMRO DMPNE i podriva je u vrijeme kada se žestoko protivi usvajanju ustavnih amandmana potrebnih za okončanje spora sa Grčkom.

„Nedavna podrška koju je vlada dobila od osam poslanika VMRO DMPNE u parlamentu za sporazum o imenu samo potpaljuje sumnje da je vlada postigla neku vrstu nagodbe o amnestiji, a bjekstvo Gruevskog samo pojačava taj osjećaj“, piše u komentaru BIRN-a.

BIRN zaključuje da će bjekstvo bivšeg premijera baciti dugačku sjenku na makedonsku vladu, pojačavajući zabrinutost da nastavlja dugotrajnu praksu selektivne pravde - iste navike koje su zbacile vladu Gruevskog.

Da se zabrinu i Brisel i članice EU

Dojče Vele (DW) u jučerašnjem komentaru ironično navodi da je Orban, nakon višegodišnjeg odbijanja da primi izbjeglice, konačno popustio.

„Ne samo da je primio ‘izbjeglicu’ u Mađarsku, nego je i vrlo vjerovatno lično uključen u organizovanje prebacivanja Gruevskog u Mađarsku i prelazak granice bez validnih dokumenata“.

Loša vijest je, navodi Boris Georgievski, urednik DW na makedonskom, to što Gruevski nije pobjegao od siromaštva ili rata nego od pravde. Podsjeća se da je bivši makedonski premijer vladao Makedonijom duže od deset godina, nagomilao lično bogatstvo i uspio da okrene protiv sebe čitavu zapadnu zajednicu. „Međutim, zahvaljujući autoriratnom stilu vladanja, takođe je stekao prijatelje“, podsjeća DW.

Georgievski navodi da je Orban suočen sa izborom da ostane lojalan korumpiranom balkanskom prijatelju i rizikuje dodatno zatezanje odnosa sa Evropskom unijom ili da izruči Gruevskog Makedoniji kako bi popravio imidž.

„Puno toga će zavisiti od Evropske komisije i Evropske narodne partije - kojoj pripadaju stranke Orbana i Gruevskog - i od njihovog stava prema ovom pitanju“, dodaje DW, ističući da se zvanična mantra Brisela u vezi sa balkanskim državama decenijama sastojala od tri osnovna zahtjeva: unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije i jačanje demokratskih institucija.

„Nije iznenađenje što Orban pomaže Gruevskom da izbjegne pravdu. Promovisanje kršenja vladavine prava, suprotno posvećenosti balkanskih država integracijama, moglo bi ugroziti njihovu evropsku budućnost. Ne možemo dozvoliti da se to desi“, objavio je juče na Tviteru bivši belgijski premijer Gi Verhofštad, šef liberala u Evropskom parlamentu.

To što Orban izvrgava ruglu svoju vladu i državu pružanjem utočišta osuđeniku nije iznenađujuće, ali je otvoreno ismijavanje svega za šta se zalaže EU u smislu vrijednosti i principa, i trebalo bi da zabrine i Brisel i države članice EU, ocjenjuje Georgievski.

„Orban ne samo da promoviše svoj autoritarni model zasnovan na korupciji, nepoštovanju demokratskih institucija i obračunu sa medijima, nego taj model izvozi u susjedne države štiteći one koji slijede njegov primjer“.

Gruevski i Mađarska da kažu da li je dobrovoljno prebjegao

Makedonski premijer Zoran Zaev je juče pozvao Gruevskog i Mađarsku da kažu da li je dobrovoljno prebjegao u tu zemlju ili je kidnapovan.

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da je jedno jasno - da je Gruevski pobjegao preko Albanije i Crne Gore mađarskim diplomatskim vozilom i da nema dileme da je u Budimpešti.

„Vijesti“ su juče objavile da je Gruevski iz Crne Gore u Srbiju prebačen u vozilu mađarske ambasade i u pratnji zamjenika ambasadora Mađarske i konzula te države u Crnoj Gori.

„Javno postavljam pitanje, znajući kako su se dešavale stvari, da li je Gruevski dobrovoljno napustio Makedoniju prije izdavanja naredbe za privođenje ili je možda kidnapovan? Očekujem da Gruevski i Mađarska odgovore, jer tu se otvaraju i druga pitanja i u pogledu prava na azil i nekih drugih okolnosti“, rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je dodao da Gruevski „laže da mu je u Makedoniji bio ugrožen život“.

Zaev je rekao da Makedonija očekuje da odbjegli bivši premijer, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, bude vraćen da odsluži kaznu, kao i da Mađarska poštuje međunarodno pravo i da „prijateljstvo dokaže time što će vratiti Gruevskog“.

„Uvjeravam građane da ćemo da uradimo sve što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude ekstradiran i da odsluži kaznu u Makedoniji. Nećemo stati dok se to ne desi“, rekao je Zaev.

Policija i tužilaštvo u Makedoniji su otvorili istragu i o tome će biti obaviještena i EU, dodao je.

Ocijenio je da je nezadovoljstvo makedonskih građana zbog bjekstva Grevskog opravdano i dodao da će institucije snositi odgovornost ako se ona utvrdi.

Zaev je kazao da je Gruevski bjekstvom u Mađarsku priznao da je kriv za djelo za koje je osuđen - za nezakonitu nabavku luksuznog „mercedesa“ u vrijeme dok je bio premijer.

Osnovni sud u Skoplju, na zahtjev specijalnog javnog tužioca, odlučio je da će Gruevskom biti suđeno u odsustvu, objavili su juče makedonski mediji.

Bonus video: