Grčka: Berza neće raditi do 13. jula

Zbog masovnog podizanja gotovine, banke u Grčkoj su zatvorene od 29. juna, pošto je vlada uvela kontrolu kapitala želeći da spriječi kolaps bankarskog sistema
0 komentar(a)
berza, Foto: Shutterstock
berza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2015. 11:08h

Atinska berza će ostati zatvorena do 13. jula, saopštila je danas grčka Komisija za tržišta kapitala.

Takva odluka se poklapa sa zatvaranjem banaka, koje će, kako su ranije najavili grčki zvaničnici, ostati zatvorene do istog datuma, uz zadržavanje limita od 60 eura, koliko građani mogu dnevno da podignu na bankomatima. Penzioneri bez gotovinskih kartica i nezaposleni moći će da iz bankarske kase povuku dodatnih 120 eura, a taj izuzetak važi i za građane sa inostranim penzijama, navodi grčka agencija ANA.

Zbog masovnog podizanja gotovine, banke u Grčkoj su zatvorene od 29. juna, pošto je vlada uvela kontrolu kapitala želeći da spriječi kolaps bankarskog sistema.

Premijer Grčke Aleksis Cipras danas će, kako je najavio, u Briselu iznijeti konkretan predlog reformi kreditorima, koji podrazumijeva i restrukturu grčkog duga.

On je juče poslanicima Evropskog parlamenta poručio da želi održiv sporazum i da je rezultat referenduma, na kome su Grci rekli "ne" strogim mjerama štednje, mandat za pravedniji sporazum, a ne za raskid veza s Evropom.

Bonus video: