Njemačka: Ukinuti mjesečnu naknadu tražiocima azila sa Balkana

"To je kao jedna mjesečna zarada u Srbiji ili na Kosovu. Za mnoge ljude sa Balkana to je motivacija da dođu kod nas", rekao je Zeder, upozoravajući da aktuelni talas imigranata u Bavarskoj mora biti smanjen
0 komentar(a)
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Kosovo, azilanti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2015. 07:09h

Njemački ministar finansija, Markus Zeder, predložio je ukidanje mjesečne naknade od 140 eura koju dobijaju tražioci azila u toj državi, objašnjavajući da je taj novac motivacija za ljude sa Balkana da dođu u Njemačku.

"To je kao jedna mjesečna zarada u Srbiji ili na Kosovu. Za mnoge ljude sa Balkana to je motivacija da dođu kod nas", rekao je Zeder, upozoravajući da aktuelni talas imigranata u Bavarskoj mora biti smanjen.

Zeder je, kako prenosi Tanjug, zalažući se za smanjenje broja azilanata, rekao da su sada potrebne odluke i "prije svega, provjera finansijskih standarda".

On se, idejom o ukidanju 140 eura za izbjeglice priključio predsjedniku Savezne službe za migracije i izbjeglice, Manfredu Šmitu, koji je ranije saopštio da se ljudima, koji najvjerovatnije neće dobiti azil, mora reći da od prvog dana neće dobiti "džeparac".

Prema njegovim riječima, na taj način bi se broj azilanata smanjio.

"Isplati se za tri mjeseca putovati u Njemačku", rekao je Šmit.

On je tražio da se i Albanija, Kosovo i Crna Gora proglase sigurnim državama, kao što je učinjeno sa Makedonijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, nakon čega je smanjen broj imigranata iz tih država.

I poslanik u pokrajinskom parlamentu Saksonije, Aleksander Kraus rekao je da je važno da se podnosiocima zahtjeva za azil iz balkanskih država brzo ukine naknada od 140 eura.

Bonus video: