U Grčkoj radnike sada isplaćuju "na ruke"

Četiri bankarska izvora nagovijestila su juče da će grčke banke ostati zatvorene najmanje do petka
2 komentar(a)
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 09:00h

Najmanje tri kompanije u Grčkoj, međi kojima je i najveći prodajni lanac elektronskih uredaja isplaćuju zarade zaposlenima u gotovini, nakon što je u toj zemlji prošle nedjelje uvedeno ograničenje podizanja novca iz banaka, kako bi se spriječio mogući kolaps bankarskog sistema.

Ovakvi potezi grčkog "Kostovolosa", koji je u sastavu britanske kompanije "Diksons karfon", i druga dva preduzeća odraz su domaće finansijske krize, pošto je Grčka zatvorila banke i ograničila iznos novca koji može da se podigne na bankomatima na 60 eura (66 dolara) dnevno, piše Rojters.

Kontrola kapitala je, kako navodi britanska agencija, počela da uzima svoj danak u budžetima grčkih domaćinstva i da guši normalne tokove poslovanja mnogim preduzećima.

Četiri bankarska izvora nagovijestila su juče da će grčke banke ostati zatvorene najmanje do petka.

Portparolka Diksonsa kaže da je "Kotsovolos" prošle nedjelje zaposlene platio "na ruke" i da iščekuje da vidi šta će biti ove sedmice.

Još dvije velike kompanije koje posluju u Grčkoj takođe su dio ili cijele plate zaposlenima isplatili u "kešu", dok treća razmatra da zaposlenima ponudi sličnu opciju za sljedeću isplatu krajem mjeseca, rekli su za Rojters izvori upoznati sa situacijom koji su željeli da ostanu anonimni.

Bonus video: