Junker: Nisam za to da Grčka napusti eurozonu

Grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi danas da predstavi nove predloge na hitno sazvanom samitu eurozone povodom krize javnog duga Grčke
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2015. 13:05h

Predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker, saopštio je da se protivi izlasku Grčke iz eurozone, iako su Grci na referendumu odbili uslove za dobijanje finansijske pomoći.

„Želim da izbjegnemo izlazak Grčke“, rekao je Jucker na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, nekoliko sati prije vanrednog samita u Briselu o grčkoj krizi, prenose agencije.

On je kazao da unutar EU postoje oni koji se otvoreno ili na drugi način zalažu za izlazak Grčke iz eurozone.

„Životno iskustvo mi govori da su najjednostavnija rješenja pogrešna“, naveo je Juncker.

Ministri finansija zemalja eurozone razgovaraće danas o situaciji u Grčkoj, prije samita lidera članica evropske monetarne unije.

Gabrijel: Evropa gledala dok je elita pljačkala

Evropa bi mogla da razgovara o smanjivanju duga Grčke ukoliko vlada te zemlje pokazuje da implementira ekonomske reforme, poručio je njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel.

Gabrijel je poručio da je grčka elita godinama pljačkala tu zemlju, a da je Evropa to samo posmatrala, pa je to dovelo i Grčku i EU tu gdje su sada.

Grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi danas da predstavi nove predloge na hitno sazvanom samitu eurozone povodom krize javnog duga Grčke.

Plan Grčke je, kako piše BBC, da se zatraži otpis i do 30 odsto grčkog duga, dva dana nakon što su Grci na referendumu odbili uslove kreditora za nastavak međunarodne pomoći toj zemlji. Međutim Zidojče Cajtung piše da taj predlog neće imati puno razlike u odnosu na ono što su Grci odbili na referendumu u nedjelju.

Atina je pozvana da dostavi "ozbiljne" predloge za rješavanje javnog duga Grčke, koji iznosi 323 milijarde eura.

Kako javlja Rojters, berza u Grčkoj ostaće zatvorena do srijede.

Cipras je juče u razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da danas na samitu u Briselu dostavi novu listu predloga.

Merkelova i francuski predsjednik Fransoa Oland kasno sinoć su poslije sastanka saopštili da su vrata za Grčku otvorena i da će EU pokazati solidarnost prema grčkom narodu, ali da Grčka mora da preduzme ozbiljne reforme.

Inače, grčke banke ostaće zatvorene i danas i sjutra.

Evropska centralna banka (ECB) nastavlja pritisak na grčke banke, odbijajući da poveća hitnu pomoć i traži od njih da obezbijede veću sigurnost za već postojeću hitno pruženu pomoć.

Bonus video: