"SPRIJEČITI PRILIV ILEGALNIH MIGRANATA"

Mađarski parlament odobrio podizanje zida na granici sa Srbijom

Zakonom se skraćuje period za provjeru azilanata, a Budimpešti se omogućava da odbacuje zahtjeve migranata iz Sirije, Avganistana ili Iraka koji su usput prošli kroz neku bezbjednu zemlju
16 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 13:28h

Mađarski parlament usvojio je danas zakon kojim se pooštravaju pravila o azilu i pruža pravna osnova za podizanje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi se spriječio priliv ilegalnih migranata, javlja Blic. 

Zakonom se skraćuje period za provjeru azilanata, a Budimpešti se omogućava da odbacuje zahtjeve migranata iz Sirije, Avganistana ili Iraka koji su usput prošli kroz neku bezbjednu zemlju. 

UN i Savjet Evrope ranije su kritikovali predloženi zakon, s ocjenom da će se njime oslabiti zaštita izbjeglica u Mađarskoj.

UNHCR je u otvorenom pismu mađarskim poslanicima prošle sedmice naglasio da će predloženo rješenje "ugroziti živote i bezbjednost azilanata koji stižu iz ratnih zona".

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je ranije da granice Mađarske moraju biti zaštićene svim sredstvima od talasa migranata koji stižu preko Balkana.

Od početka godine, u Mađarsku je ilegalno ušlo skoro 70.000 ljudi, uglavnom preko granice sa Srbijom.