MIJENJA SE NAZIV TRGA?

Hoće li Madrid ostati bez "Margaret Tačer": "Pokorila je radnički pokret"

Ime trga je izazvalo polemike u javnosti još u vrijeme postavljanja table koja je nekoliko puta vandalizovana
0 komentar(a)
Manuela Karmena, Foto: Reuters
Manuela Karmena, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 17:15h

Nova gradonačelnica Madrida Manuela Karmena smatra da nijedan španski trg ne bi smio da nosi ime "Gvozdene lejdi", bivše britanske premijerke Margaret Tačer.

Prema pisanju lista "Konfidensijal", Karmena, koja je 13. juna uz podršku ljevičarske stranke "Podemos" izabrana za gradonačelnicu španske prijestonice, namjerava da preimenuje trg koji od septembra 2014. nosi ime nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, čuvene po svojim ultra-liberalnim reformama.

"Aktivisti Podemosa odbijaju da javni prostor nosi ime Gvozdene lejdi koja je pokorila radnički pokret", objasnio je izvor blizak gradonačelnici.

Ime trga je izazvalo polemike u javnosti još u vrijeme postavljanja table koja je nekoliko puta vandalizovana.

Londonski "Indipendent" navodi da bi trg mogao da bude nazvan po Pedru Serolu, bivšem socijalističkom lideru i aktivisti za prava homoseksualaca.

U Velikoj Britaniji, poslanici konzervativne stranke žustro su protestovali protiv namjere gradonačelnice Madrida, ističući da "Margaret Tačer nije nikog pokorila".

"Zahvaljujući njoj je danas naša ekonomija u odličnoj formi", napomenuo je poslanik Najdžel Evans u izjavi za "Dejli telegraf".

Karmena, 71-godišnja sutkinja u penziji, zasad ima preča posla: prvo što će uraditi je da ispuni obećanje iz predizborne kampanje, a to je da "ukloni sva imena i sve simbole frankističkog režima u Madridu".

Margaret Tačer će, barem zasad, biti ostavljena na miru.