Euklid Cakalotos novi ministar finansija

Na ovaj način ispunjena je želja sada već bivšeg ministra, koji je u jutrošnjem obraćanju izjavio da bi Cakalotos trebalo da preuzme funkciju ministra finansija
0 komentar(a)
Euklid Cakalotos, Foto: Reuters
Euklid Cakalotos, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 16:05h

Novi ministar finansija Grčke je Euklida Cakalotosa, javlja agencija Rojters.

Njega je premijer Aleksis Cipras postavio na mjesto Janisa Varufakisa, koji je jutros svega nekoliko sati nakon istorijskog referenduma, podnio ostavku.

Na ovaj način ispunjena je želja sada već bivšeg ministra, koji je u jutrošnjem obraćanju izjavio da bi glavni pregovarač Grčke sa međunarodnim kreditorima, Euklid Cakalotos, trebalo da preuzme funkciju ministra finansija.

Euklid Cakalotos, rođen je1960. godine u Roterdamu, pohađao je "Školu St. Pol" u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu. Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. godine na Univerzitetu Oksford.

Cakalotos, koji važi za jednog od najumjerenijih članova ljevičarske partije Siriza, svoj radni vijek počeo je u inostranstvu, gdje je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993.

Od oktobra 1994. prelazi na Atinski Univerzitet za ekonomiju i biznis, gdje se bavio profesurom do septembra 2010.

Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrian Univerzitetu u Atini.

Oženjen je Britankom Hider D.Gibson, koja je takođe ekonomista.

Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika ljevičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015.

Bonus video: