Slovacima koji se bore u Ukrajini i do osam godina zatvora

"Strani borci povećavaju intenzitet ratnih sukoba u kojima učestvuju i produžuju ih. S druge strane predstavljaju ozbiljan rizik po bezbjednost zemalja iz kojih potiču i zemalja kroz koje prolaze", stoji u obrazloženju slovačkog MUP-a
1 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Reuters
Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 12:14h

Slovake koji se kao dobrovoljci ili plaćenici uključe u tuđe ratne sukobe, posle povratka u domovinu čekaće zatvor od dvije do osam godina, predviđa predlog izmjena Krivičnog zakona koji je podnio ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

Slovačka je do sada mogla da kazni svoje državljane ako se bore u jedinicima tuđe vojske, ali ne i Slovake koji su se pridružili proruskim separatistima na istoku Ukrajine, zato što nije riječ o jedinicama redovne vojske, već po slovačkim zakonima o naoružanim grupama.

Ako vlada i parlament prihvate izmjene, Slovacima će biti zabranjeno da se priključe naoružanim paravojnim grupama na tuđoj teritoriji i uključe se u tuđi rat, bez obzira da li za to dobijaju novac ili ih motiviše ideologija ili vjera.

Ista kazna od dvije do osam godina zatvora prijetila bi i Slovacima koji tuđi rat podrže pasivno - vrbuju dobrovoljce i propagiraju ga, finansiraju ili obučavaju Slovake dobrovoljce.

"Strani borci povećavaju intenzitet ratnih sukoba u kojima učestvuju i produžuju ih. S druge strane predstavljaju ozbiljan rizik po bezbjednost zemalja iz kojih potiču i zemalja kroz koje prolaze", stoji u obrazloženju slovačkog MUP-a.

Bonus video: