Više od 40 ljudi udavilo se tokom vikenda u Poljskoj

Najčešće je davljenje skrivio alkohol i ignorisanje rizika, a Ivona Kuc iz Glavne komande poljske policije upozorila je da bi mnoge od tih tragedija mogle da se izbegnu da žrtve nisu pile alkoholna pića i da su bile opreznije i manje rizikovale u vodi
0 komentar(a)
ronilac, Foto: Vesko Belojević
ronilac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.07.2015. 09:00h

Tropske vrućine od preko 37 stepeni i masovni izlazak Poljaka na plaže i kupališta donijeli su najcrnji vikend posljednjih godina tokom koga se udavila čak 41 osoba, od toga 26 u nedjelju, saopštila je poljska policija.

Jutros su spasioci našli mrtvo tijelo i druge od dvije devojčice koje su pošle u petak uveče da se rashlade i okupaju u Visli kraj Kobilnjice u centralnoj Poljskoj, dok je njena 13-godišnja vršnjakinja nađena udavljena u nedjelju, blizu mjesta gdje su posljednji put viđene na obali rijeke.

"Bio je to jako tragičan vikend, najtragičniji u mnogo godina. Ukupno se od petka udavila 41 osoba. Samo u nedjelju se udavilo njih 26, " kazao je poljskoj televiziji TVN24 portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.

Uoči vikenda, kada su počele vrućine a Poljaci masovno počeli da traže utočište od žege na plažama i bazenima, poljska policija je apelovala na građane da izbjegavaju nelegalna kupališta i radije se rashlade na plažama i bazenima koji imaju spasilačku službu.

Od maja kada je počela sezona udavila su se 124 Poljaka.

Najčešće je davljenje skrivio alkohol i ignorisanje rizika, a Ivona Kuc iz Glavne komande poljske policije upozorila je da bi mnoge od tih tragedija mogle da se izbegnu da žrtve nisu pile alkoholna pića i da su bile opreznije i manje rizikovale u vodi.

"Voda je super, sjajno čovjek može da se odmori, ali moramo da razmišljamo. Ako lakomisleno potcjenimo vodu, osvetiće nam se", poručio je i Darijuš Luma iz spasilačke službe na Mazurskim jezerima.

Policija je takođe tokom vikenda pooštrila kontrole Poljaka koji upravljaju brodovima i čamcima i podsjetila da je i vozačima na vodi alkohol zabranjen.

Bonus video: