RUSKI PREDSJEDNIK PODRŽAO GRKE

Cipras prekinuo sastanak političkih lidera: Putin je na vezi

Lideri dvije zemlje su takođe razmotrili i neka pitanja daljeg razvoja rusko-grčke saradnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2015. 13:21h

Premijer Grčke Aleksis Cipras prekinuo je sastanak političkih lidera u Atini da bi razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Grčke televizije prekinule su redovni program kako bi saopštile da je Cipras prekinuo maratonski sastanak sa liderima političkih partija Grčke u Atini, kako bi se telefonom čuo sa Putinom.

Putin je u razgovoru s Ciprasom podržao narod Grčke u prevazilaženju teškoća sa kojima se suočava zemlja.

Putin i Cipras su razgovarali telefonom o ishodu referenduma u Grčkoj koji je održan u nedjelju povodom uslova međunarodnih kreditora za davanje pomoći Atini.

Razgovor je inicirala grčka strana, saopštila je pres služba Kremlja, prenosi Tass.

Lideri dvije zemlje su takođe razmotrili i neka pitanja daljeg razvoja rusko-grčke saradnje.

Ubrzo nakon toga, novinarima koji okupljeni iščekuju kraj sastanka grčkih političkih šefova, koji je počeo jutros u deset sati, rečeno je da će Cipras telefonom razgovarati i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubjedljivo glasali za opciju Ne (OXI), sa čak 61 odsto glasova.

Ko će zamijeniti Varufakisa: Statakis, Cakalotos...

Grčki ministar finansija Janis Varufakis jutros je saopštio da podnosi ostavku, dan nakon što su Grci odlučno poručili “ne”uslovima paketa pomoći, navodeći da je vjeruje da će time pomoći premijeru Aleksisu Ciprasu da lakše postigne sporazum sa kreditorima..

U saopštenju, Varufakis je rekao da je “upoznat” da neke članice eurozone smatraju da on nije dobrodošao na sastancima ministara finansija eurozone, “što je ideja koja je, prema ocjeni premijera, potencijalno korisna za postizanje dogovora.”

Ministar je izazvao gnjev evropskih partnera prošle nedjelje kada je optužio kreditore za “terorizam” protiv grčkog naroda, kako bi ih zastrašili da prihvate nove mjere štednje.

“Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi kapital koji nam je grčki narod dao kroz jučerašnji referendum”, rekao je. “S ponosom gledam na gnušanje kreditora”.

“Iz tog razloga danas odlazim iz ministarstva finansija”.

Njegova žrtva, nakon što je obećao Grcima da će osigurati bolji sporazum sa kreditorima, nagovještava da je ljevičarski premijer Aleksis Cipras odlučan u namjeri sa sa evropskim liderima posljednji put pokuša da postigne dogovor.

Ko će zamijeniti Varufakisa na čelu ministarstva finansija biće poznato nakon sastanka lidera političkih partija, koji je najavio sinoć premijer Aleksis Cipras.

Među imenima koja se spominju kao zamjena Varufakisa su ministar ekonomije Jorgos Statakis i Euklid Cakalotos, koordinator pregovora sa grčkim kreditorima.

Evropska centralna banka (EBC) mora držati grčke banke u život još sedam do 10 dana, kako bi pružila mjesta za pregovore, kazao je za BBC grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis. 

Odluka o tome da li Grčka ostaje u eurozoni ili ne može biti odlagana duže od 48 sati, dodao je.

Glavni ekonomista Dojče banke, Štefan Šnajder, kazao je danas da je rizik od izlaska Grčke iz Eurozone sada na oko 40 odsto. 

Dodao je da če Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno čekati odluku ministara eurozone, koji se sastaju sjutra, prije nego što bude uputila dodatna sredstva grčkim bankama. 

Grci bi uskoro mogli da podižu sa bankomata samo 20 eura umjesto 60 eura dnevno, kazao je Šnajder. 

“Mislim da će ECB učiniti sve kako bi osigurala da se ostatak eurozone drži zajedno u slučaju 'grekzita',” dodao je.

Evropska komisija sa poštovanjem je prihvatila ishod juče održanog referenduma u Grčkoj, na kojoj su Grci odbacili uslove kreditora za dobijanje pomoći, saopšteno je danas iz Brisela.

“Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se konsultuje sa (…) demokratski izabranim liderima preostalih 18 zemalja eurozone kao i sa rukovodiocima institucija EU”, navodi se u saopštenju. 

Junker će zajedno sa šefovima institucija eura, odnosno predsjednicima euro samita, Eurogrupe i Evropske centralne banke, danas učestvovati u telefonskom sastanku. Njegova namjera je da se u utorak u Strazburu obrati Evropskom parlamentu.

Ministri finansija u Eurogrupi očekuju da će na sjutrašnjem sastanku dobiti nove reformske predloge grčke vlade, navodi se u saopštenju Eurogrupe.

"Eurogrupa će raspravljati o situaciji poslije referenduma u Grčkoj, koji je održan 5. jula. Ministri očekuju nove predloge grčkih vlasti", navodi se u saopštenju Eurogrupe, a prenosi agencija Frans pres.

Ishod referenduma je otežao odnose Grčke i njenih kreditora, kazao je šef Eurogrupe Jeren Dijselblem novinarima, ali je izrazio nadu da situacija može biti riješena.

Ostanak Grčke u eurozoni je “i dalje njihov cilj a i moj”.

Portparol njemačke vlade je kazao da nisu odrđeni uslovi, već da se čeka predlog Atine.

Grci su juče ubjedljivo odbacili uslove paketa pomoći, rizikujući finansijsku propast i ispoljavajući prkos koji bi mogao pocijepati Evropu.

Na osnovu više od polovine prebrojanih glasova, zvanične cifre su pokazale da je 61 odsto Grka odbacilo ponudu međunarodnih kreditora.  

Euro je jutros ojačao na valutnim tržištima, dok su troškovi zaduživanja južnih evropskih država blago porasli, nakon što su Grci na referendumu odbacili dodatne mjere štednje kao uslov za dobijanje preostale finansijske pomoći, a grčki ministar finansija podnio ostavku.

Galerija

Preporučujemo za Vas