Eurogrupa: Novi pregovori poslije grčkog referenduma

"Eurogrupa je jedinstvena u odluci da sačeka ishod grčkog referenduma prije održavanja novih pregovora. Hajde da ne radimo stvari pogrešnim redosledom", rekao je Kažmir, a prenosi agencija Frans pres
0 komentar(a)
EU Grčka, Foto: Vijesti online
EU Grčka, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 01.07.2015. 18:34h

Ministri finansija eurozone dogovorili su se večeras da sačekaju rezultate grčkog referenduma prije nastavka pregovora o grčkom zahtjevu za dobijanje novog zajma iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma, napisao je slovački ministar finansija, Peter Kažimir, na svom Tviter nalogu.

"Eurogrupa je jedinstvena u odluci da sačeka ishod grčkog referenduma prije održavanja novih pregovora. Hajde da ne radimo stvari pogrešnim redosledom", rekao je Kažmir, a prenosi agencija Frans pres.

Predsjednik eurogrupe Jerun Dajselblum je na svom nalogu na Tviteru napisao samo to da je telefonska konferencija ministara finansija eurozone na temu grčke dužničke krize završena.

Dajselblum je uoči današnjeg nastavka telefonske konferencije, koja je počela juče, izjavio da će ministri finansija eurozone raspravljati o najnovijem predlogu Atine, ali da su male šanse za ostvarivanje napretka u pregovorima poslije obraćanja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa naciji.

"Razgovaraćemo o predlozima, ali nakon poslednjeg govora Ciprasa, smatram da su male šanse za napredak", rekao je Dajselblum novinarima, a prenosi Rojters.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas u televizijskom obraćanju naciji poručio da će referenduma o ponudi kreditora u nedelju, petog jula biti, i pozvao građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma.

Takođe je rekao da Evropa mora da prestane da se ponaša na "nedemokratski način", i dodao da je Grčka, kada su u pitanju pregovori sa kreditorima, Grčka bila ucijenjena, prenosi AP.

Predsjednik grčke vlade dodao da pregovori još traju i da će se, ako sa današnjeg sastanka eurogrupe bude upućena pozitivna poruka, odmah krenuti naprijed. Cipras je inistirao na tome da referendum ne predstavlja glasanje o tome da li se ostaje u eurozoni ili ne, prenio je Gardijan.

Inače, Cipras je sinoć uputio pismo Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu u kom ih je obavijestio da je, uz nekoliko sitnijih izmjena, spreman da pristane na veći dio uslova kreditora.

Bonus video: