MOŽDA OVAJ PODATAK PROMIJENI SVIJET GRAĐANA O ŽIVOTNOJ SREDINI

Godine 2027. pivo više neće imati isti ukus

WWF navodi da čak 60 odsto voda EU nije u dobrom stanju jer države članice odobravaju korišćenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture, te neodrživom poljoprivredom
53 pregleda 2 komentar(a)
rijeka, Foto: Shutterstock.com
rijeka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.01.2019. 04:36h

Puno sastojaka ide u proizvodnju piva, ali cijeli proces počinje sa kvalitetnom vodom. Ali, zamislite svijet u kojem vaše omiljeno pivo miriši, ima ukus i izgleda kao prljava voda. Ili umjesto svoje uobičajene krigle, u pivnici vam posluže zdjelu suvog i hrskavog hmelja.

Svjetski fond za prirodu (WWF) saopštio je da preko 80 nevladinih organizacija želi da spriječi opisani scenario i da su danas pokrenuli kampanju kojom pozivaju Evropsku komisiju da odbrani propis Evropske unije koji štiti sve vodne resurse poput rijeka, potoka, jezera, močvara i podzemnih voda. U toku je evaluacije tog propisa nazvanog "provjera prikladnosti" (Fitness check).  

Kampanju #ProtectWater pokrenuo je WWF, a zajedno sa njom sprovode je European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, European Rivers Network i Wetlands International, organizacije koje zajedno čine koaliciju Living Rivers Europe.

Ovim organizacijama su se pridružili i brojni lokalni predstavnici civilnog sektora. 

Kampanja koristi provokativne scenarije i predskazanja o budućnosti piva kako bi podstaknula građane Evrope na učestvovanje u javnom savjetovanju Evropske komisije o Okvirnoj direktivi o vodama (ODV), koja će trajati do 4. marta 2019. Ovo savjetovanje je jedina prilika za širu javnost da izrazi svoje mišljenje tokom procesa evaluacije ovog zakona, a #ProtectWater pruža jednostavan alat za građane da iskažu svoju podršku očuvanju ovog propisa jakim i djelotvornim. 

Dok se scenariji korišćeni u kampanji mogu činiti ekstremnim, pivare su ozbiljno zabrinute za buduću kvalitetu vode u Evropi, što su i objavile u zajedničkoj izjavi. Prepoznali su da njihova mogućnost proizvodnje kvalitetnog piva zavisi od zaštite i održivog korišćenja evropskih vodnih resursa, zbog čega podržavaju ODV u svom izvornom obliku. 

"Polusprovođenje propisa o vodama EU od strane država članica je zločin sam po sebi, a njihovo nastojanje da ga oslabe čak i prije nego što je Komisija završila provjeru prikladnosti, korak je previše. Pozivamo građane širom Evrope da se udruže kroz kampanju #ProtectWater kako bi se njihov glas čuo", kazao je Andreas Baumuler, vođa kampanje iz kancelarije WWF za evropsku politiku.

WWF navodi da su slatkovodni ekosistemi najugroženiji na planeti, a da situacija nije drugačija ni u Evropi.

Navode da čak 60 odsto voda EU nije u dobrom stanju jer države članice odobravaju korišćenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture, te neodrživom poljoprivredom.

Kroz ODV, države članice su se obvezale kako to više neće raditi te da će postići "dobro stanje" voda najkasnije do 2027. godine. Zbog toga 2027. godinu kampanja slikovito prikazuje kao godinu "isteka valjanosti" dobrog piva.

"ODV osigurava efikasan okvir za rješavanje glavnih pritisaka sa kojima se susreću naše vode, a zemlje članice moraju značajno da intenziviraju svoje napore i finansiranje kako bi se ciljevi do 2027. postigli. Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, stoga zemlje članice raspravljaju o tome kako oslabiti ovaj zakon uvođenjem veće fleksibilnosti", navodi WWF.

Preporučujemo za Vas