Stoltenberg: Priština mora da poštuje Briselski sporazum

"Takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne pomažu, već čine dijalog još težim i vode proces u pogrešnom pravcu. Vjerujemo u političko rješenje i podržavamo dijalog Prištine i Beograda. Očekujemo da se dogovor iz 2013. godine nastavi"
646 pregleda 1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 15:13h

NATO će kasnije tokom proljeća donijeti odluku o nivou saradnje sa Kosovskim bezbjednosnim snagama (KBS), kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Razgovarali smo danas o našoj misiji na Kosovu. Ostajemo čvrsto posvećeni stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ove godine obilježavamo 20 godina misije KFOR na Kosovu i naša misija ostaje neporomijenjena, u skladu sa rezolucijiom Savjeta bezbjednosti 1224. Mi smo tu da obezbijedimo sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu i to je ono što radimo. U isto vrijeme, poslije odluke o tranziciji KBS u Vojsku Kosova, sada procjenjujemo naš nivo saradnje sa KSB. Očekujem da donesemo odluku o sljedećim koracima kasnije ovog proljeća," kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara odbrane u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a nije direktno komentarisao navodnu razmjenu pisama između sadašnjeg predsjednika a tadašnjeg premijera Hašima Tačija i prethodnog generalnog sekretara NATO Andresa Foga Rasmusena koji se tiče navodne slobode kretanja za KBS.

Stolteneberg je ponovio da Briselski sporazum mora da se poštuje.

"U bliskom smo kontaktu sa vlastima u Prištini. Saveznici su izrazili na sastancima sa Tačijem i Haradinajem da je odluka o promjeni mandata KBS donijeta u loše vrijeme. Takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne pomažu, već čine dijalog još težim i vode proces u pogrešnom pravcu. Vjerujemo u političko rješenje i podržavamo dijalog Prištine i Beograda. Očekujemo da se dogovor iz 2013. godine nastavi. Očekujemo od vlasti u Prištini da poštuje dogovore koji su već postignuti," kazao je on.

Na pitanje o mogućnosti Srbije da postane jednog dana članica, Stoltenberg je istakao da je to odluka koju isključivo može donijeti Beograd.

"To je na Srbiji da odluči. Proširenje NATO je imalo je veliki uspjeh, stvorilo je uslove za jačanje demokratije i sloboda. Na osnovu naših principa, mi vjerujemo da svaka zemlja ima pravo da odluči o svom putu. Srbija je jasno rekla da ne teži članstvu, da želi da ostane neutralna, i mi to poštujemo," kazao je generalni sekretar, dodavši da su NATO i Srbija partneri, da blisko srađuju i da poštuju njenu odluku.

Stoltenberg je kazao i da su imali sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, na kojem je bilo riječi o saradnji NATO i Evropske unije ali i inicijativama EU vezano za odbranu.

"Saveznice su pozdravile fokus EU na odbranu i na povećanje saradnje među njenim članicama. Takođe smo se složili da treba osigurati da napori EU budi komplementarni onima NATO. To je naročito važno kada je u pitanju investiranje više novca u našu odbranu, razvijanju novih kapaciteta, poboljšanje vojnih sposobnosti u Evropi," kazao je on.

Dodao je da situacija u Avganistanu ostaje teška.

"Naša misija 'Odlučna podrška' nastavlja da obučava, savjetuje i pomaže avganistanskim snagama bezbjednosti za borbu protiv terorista i stvaranje uslova za mir," kazao je on.

Istakao da je "smo u ovoj misiji zajedno, i zajedno ćemo donijeti odluke koje se tiču budućnosti misije".

Dodao je da je tema bila inova misija u Iraku, gdje je istakao da je podrška neophodna institucijama bezbjednosti kako bi se spriječile nove aktivnosti ISIL-a i ostalih terorističkih grupa.

Šanahan: SAD su posvećene NATO

Vršilac dužnosti ministra odbrane Sjedinjenih Država Patrik Šanahan kazao je da podržava snažan NATO.

"Sjedinjene Države su posvećene NATO, naše obaveze iz Člana 5 ostaju čvrste a Amerika će nastaviti da predvodi i podržava transatlatsko jedinstvo i bezbjednost", kazao je Šanahan na konferenciji za novinare u Briselu.

Sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO, na kojem je učestvovala i Makedonija kao zemlja koja je pozvana u članstvo, završen je danas u Briselu.

Bonus video: