UHAPŠEN BLIZU TIRANE

Državljanin Albanije planirao terorističke napade u Italiji

U Tirani se sudi grupi od devet osoba pod sumnjom da su podsticali i regrutivali albanske kandidate za džihad i da su finansirali njihov odlazak u Siriju, gdje su su se borili u redovima terorista.
57 pregleda 2 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2015. 12:27h

Desetoro osoba, među kojima je pet Italijana, četiri Albanca i jedan Kanađanin, uhapšeni su danas zbog sumnje da su pomagali ekstremističkoj organizaciji Islamska država (ID), saopštila je italijanska policija.

U zajedničkoj operaciji Italije i Albanije, osumnjičeni su uhapšeni u tri italijanska grada i u blizini Tirane, a u izjavi policije stoji i da su neki od njih osumnjičeni pomagali italijanskim islamistima da stignu do Sirije kako bi se borili na strani ID, prenio je Rojters.

Uhapšeni su osumnjičeni da su prekršili italijanske anti-terorističke zakone, uključujući i onaj koji zabranjuje organizovanje putovanja u ciljnu pomaganja stranim terorističkim grupama.

Među uhapšenima su Italijani koji su preuzeli islam i Albanci koji žive u Italiji.

Baki Coku (40) uhapšen je na osnovu međunarodne potjernice u gradu Lušnja, oko 100 kilometara južno od Tirane, rekao je portparol albanske policije.

On je uhapšen pod sumnjom da je "osnovao kriminalnu organizaciju s ciljem da izvede terorističke napade" u Italiji.

U toku je postupak izručenja uhapšenog Italiji, gdje će mu se suditi.

Istraga je počela nakon što je policija otkrila da je jedna Italijanka koja je prešla u muslimansku vjeru, otišla u Siriju sa svojim suprugom kako bi se pridružila ID.

Potrage i hapšenja su sprovedeni u sjevernim gradovima Milanu i Bergamu i u toskanskom gradu Grosetu, gdje su živjele i porodice uhapšenih Albanaca.

Iz izjave nije jasno koja je uloga kanadskog državljana.

U odvojenoj operaciji u Rimu, policija je rekla da je uhapsila dve osobe iz severne Afrike za koje se sumnja da stoje iza islamističkog veb sajta preko kojeg su podsticali posetioce sajta da planiraju napade u Italiji i u zemljama Magreba u Severnoj Africi.

U Tirani se sudi grupi od devet osoba pod sumnjom da su podsticali i regrutivali albanske kandidate za džihad i da su finansirali njihov odlazak u Siriju, gdje su su se borili u redovima terorista.