Cipras: Referendum će se održati, kreditori na sto stavili bolje ponude

Cipras je rekao i da su "kreditori na sto stavili bolje ponude, čim je objavljeno da će Grci ići na referendum" i ponovo pozvao građane da zaokruže "ne"
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2015. 15:16h

Premijer Grčke Aleksis Cipras je u obraćanju naciji poručio da će se referendum održati i ocijenio da su prijetnje da grčko "ne" znači izlazak iz eurozone - blef.

Cipras je rekao i da su "kreditori na sto stavili bolje ponude, čim je objavljeno da će Grci ići na referendum" i ponovo pozvao građane da zaokruže "ne".

"Nedeljni referendum nije o tome da li će Grčka biti dio eurozone. Glas za 'ne' nije glas za napuštanje Evrope, već glas za povratak evropskim vrijednostima", rekao je Cipras.

Cipras je rekao i da je mandat naroda jači od volje jedne vlasti.

Takođe, naveo je i da je Grčka i dalje za pregovaračkim stolom i da će se "ići naprijed ukoliko sastanak Eurogrupe da pozitivnu poruku".

Grčki premijer je istakao da je Grčka spremna za sporazum sa kreditorima nakon referenduma.

U obraćanju naciji on je rekao da će Grčka nastaviti da pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima, poručivši da Atina želi da ostane u Evropi.

"Glas "ne" ne znači prekid sa Evropom, već povratak vrijednostima Evrope", rekao je Cipras, odbacujući optužbe lidera Evropske unije da je referendum u suštini glas za ili protiv ostanka u Grčke u EU, navodi AFP.

Cipras je rekao da je neprihvatljivo da u Evropi solidarnosti, banke budu prinuđene da zatvore vrata, kao odgovor što je grčka vlada dopustila narodu da odlučuje, što je izazvalo neprilike za hiljade starijih sugrađana.

Grčki premijer je rekao da je i pored "finansijskog gušenja, vlada obezbijedila njihove penzije", objavljeno je na Tviter nalogu grčkog premijera.

"Vi ste ucjenjeni i pozvani da glasate "da" za sve mjere institucija, bez rešenja za izlazak iz krize", rekao je Cipras građanima, dodajući da "socijalno pravedan sporazum staviti teret na one koji mogu da ga ponesu, a ne, ponovo, na penzionere i radnike".

Cipras je poručio građanima da ih "oni koji kažu da ima skriven plan i da će glasom "ne" izvesti Grčku iz EU", "otvoreno lažu". "Isti ljudi koji sada daju takve izjave, to su, takođe, radili u prošlosti. Oni ne služe građanima Evrope", rekao je grčki premijer.

Cipras (ni)je poklekao, hladan tuš Šojblea

Grčka vlada negirala je danas da je prihvatila sve uslove koje su međunarodni kreditori postavili Grčkoj. "Izvještaji u kojima se navodi da je grčka vlada u potpunosti prihvatila predlog institucija nisu tačni,” navodi se u saopštenju vlade.

Da je premijer Aleksis Cipras podlegao pritisku prvi je javio Financial Times, pozivajući se na sinoćnje Ciprasovo pismo povjeriocima, a sličnu informaciju javio je i Rojters pozivajući se na neimenovanog visokog grčkog zvaničnika.

"Grci su juče dostavili novi predlog institucijama uz pismo premijera Alekisa Ciprasa. Izvještaji u kojima se navodi da je grčka vlada u potpunosti prihvatila predlog institucija nisu tačni,” navodi se u saopštenju vlade, dodajući da predlog vlade uključuje "niz amandmana na tekst institucija."

Novi predlog predstavlja pokušaj da se pronađe obostrano korisno rješenje.

"Nekoliko mjera koje su predložile institucije neće odmah biti primjenjivane, već u fazama, kako bi vlada mogla naći odgovarajuće mjere da ih zamijeni,” navodi se.

Taj dokument na dvije stranice, poslat je čelnicima Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, elaborira iznenađujući zahtjev Grčke da se produži sada već istekli rok za vraćanje dijela duga i za novi, 29,1 milijardu eura težak paket pomoći.

U pismu, Cipras je obećao da prilagoditi sistem PDV-a onome što "troika" od njega traži, uz izuzetak najudaljenijih grčkih ostrva. Za njih Cipras traži svojevrsni "popust" od 30 posto s obzirom da se radi o teško dostupnim područjima koje je problematično opskrbljivati robnim zalihama.

Cipras će pristati da promjene koje će rezultirati povećanjem godina za ostvarivanje penzije na 67 godina do 2022. godine, ali traži da te reforme ne krenu odmah, već u oktobru ove godine. Pristao je i na postupno ukidanje fonda solidarnosti za najsiromašnije penzionere do 2019. godine, ali zahtjeva nešto sporiji tempo uvođenja ove reforme.

Iako je rok istekao u ponoć, što znači da prvi zahtjev otpada, Ciprasovo novo pismo može poslužiti kao temelj za novi paket pomoći u idućim danima, piše Financial Times

Prema pisanju “Volstrit džurnala”, koji se pozvao na izvor iz eurozone, Cipras bi u televizijskom obraćanju mogao objaviti poništavanje referenduma koji je planiran za nedjelju.

Uslovi Grčkog referenduma nisu u skladu sa međunarodnim standardima, saopšteno je iz Savjeta Evrope.

Kladionice Pedi pauer su prije referenduma počele da isplaćuju novac onima koji su se kladili da će Grčka glasati za prihvatanje uslova kreditora, saopštila je kladionica na Tviteru .

Anketa Instituta ProRata, čiji su rezultati osvanuli u listu “Efimerida”, pokazala je da 54 odsto onih koji planiraju da glasaju će biti protiv paketa spasa, dok je 33 odsto u korist istog.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je danas kritikovao grčku vladu kako ništa ne radi na poštovanju prethodno dogovorenih obaveza, rekavši da se situacija "dramatično pogorišala" od kada je na njenom čelu Alekis Cipras.

"Ova vlada nije učinila ništa,” rekao je u govoru u donjem domu parlamenta.

"Ona je samo izmijenila mjere. Odstupila je od ranije dogovorenih obaveza. Samo je pregovarala i pregovarala. Ne znamo da li će grčka vlada održati referendum ili ne, da li je za ili protiv toga. Ne možete očekivati od nas da razgovaramo sa njima u ovakvoj situaciji. Moramo da sačekamo da vidimo šta će se desiti u Grčkoj."

Dodao je da nova ponuda Ciprasa nije jasna i da Grčka "prije svega, mora da bude jasna šta hoće".

Šojble je napomenuo grčke vlasti da su već dobile otpis dijela duga.

“Uvijek se držim onoga što smo se dogovorili. Da su se svi držali dogovorenoga, Grčka ne bi bila u ovako očajničkoj situaciji”.

Šojble je rekao da nije jasno da li će biti moguće da se dogovori novi paket spasa za Grčku prije nego što bi Atina 20. jula trebalo da vrati 3,5 milijardi eura u obveznicama Evropskoj centralnoj banci.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da neće biti nikakvih pregovora o novom paketu spasa za Grčku prije referenduma u nedjelju.

Dodala je da baš kao što Grci imaju pravo da održe referendum, ostalih 18 zemalja euro zone imaju pravo da reaguju i imaju svoje mišljenje.

Merkel je rekla da vrata za pregovore sa Grčkom je bio i ostaje otvoren, iako Grčka nije ispunila svoje obaveze.

Takođe, neki izvori bliski ministrima eurozone tvrde da ima elemenata u pismu koji će teško biti prihvatljivi za njih.

“U pismu se spominje, na primjer, reforma tržišta rada od jeseni. To je pomenuto u samo jednoj rečenici, ništa više”, kazao je izvor iz eurozone.

“Ne mislim da Eurogrupa i dalje vjeruje u ta obećanja. Uzgred, oni traže produženje programa koji je već istekao”.

Bonus video: