Od danas minimalna penzija za Slovake 269 eura

Cilj minimalne penzije jeste da se penzionerima obezbijede takvi prihodi da ne moraju da primaju socijalnu pomoć
59 pregleda 0 komentar(a)
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2015. 09:37h

Više od 75.000 slovačkih penzionera od danas ima pravo na minimalnu penziju u visini od 269 eura za one sa 30 godina radnog staža a za one koji imaju punih 40 godina minimalna penzija iznosi 311 eura.

"Cilj minimalne penzije jeste da se penzionerima obezbijede takvi prihodi da ne moraju da primaju socijalnu pomoć. Nije potrebno da podnose zahtjev za minimalnu penziju, već će im Zavod za socijalno osiguranje poslati obavještenje da imaju pravo na minimalnu penziju", kazao je danas slovačkoj agenciji TASR portparol Zavoda za socijalno osiguranje Peter Višvader.

Na izmjene Zakona o socijalnom osiguranju stavio je veto predsjednik Slovačke Andrej Kiska, međutim poslanici su veto nadglasali i izmjene su stupile od 1. jula na snagu.

Na minimalne penzije imaju pravo sve kategorije penzionera a uslov je da su uplaćivali doprinose najmanje 30 godina i da su prešli starosnu granicu za penziju.

Vlada premijera Roberta Fica vjeruje da će se sredstva iz budžeta uložena u minimalne penzije isplatiti pošto penzioneri neće primati osnovnu socijalnu pomoć za prihode ispod životnog minimuma.

Bonus video: