Zlatno doba kinesko-evropskih odnosa

"Veze Kine i Evropske unije brzo i stalno su napredovale posljednjih godina i postale uspješan primjer plodonosnih odnosa sa Zapadom", navodi dnevnik Global tajms
80 pregleda 0 komentar(a)
Li Kećijang, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Li Kećijang, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2015. 09:41h

U odnosima Kine i Evrope nastupilo je "zlatno dobra", ocijenila je kineska državna štampa povodom posjete premijera Li Kećijanga Briselu i Parizu.

"Veze Kine i Evropske unije brzo i stalno su napredovale posljednjih godina i postale uspješan primjer plodonosnih odnosa sa Zapadom", navodi dnevnik Global tajms (Global Times).

Najavljeno je da će tokom posjete Li Kećijanga Francuskoj biti potpisana 53 međudržavna sporazuma.

Li danas nastavlja posjetu Francuskoj. Zajedno sa šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom danas će otputovati u Marsej, odakle će otići u Tuluz.

Global tajms navodi i da "ideološka neslaganja Kine i Evrope" i dalje postoje, uključujući pitanja koja se odnose na ljudska prava ili tibetanskog duhovnog vođu dalaj-lamu.

Ipak, kako se ističe, u Evropi vlada zabrinutost zbog ekonomske situacije i u tom smisli su zajednički evropski i kineski (ekonomski) interesi "uzeli primat", navodi list koji je blizak Komunističkoj partiji Kine.

Bonus video: