Češka traži da EU otvori logore za izbjeglice u Africi

"Evropa mora da brani šengenski prostor direktno na granicama. Međutim, zato što to ne radi, Mađari na granici grade plot. Ukoliko nešto ne počne da se rešava, svaka zemlja će stvari rješavati sama što može da dovede do raspada šengenskog prostora" upozorio je Babiš
81 pregleda 0 komentar(a)
migranti, imigranti, Foto: BETA Photo
migranti, imigranti, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 01.07.2015. 08:34h

Češka traži da Evropska unija otvori logore za izbjeglice u Africi i na Bliskom istoku ili čak stvori posebnu enklavu u kojoj bi izbjeglice čekale da im se eventualno odobri azil i u koje bi evropske zemlje mogle da vraćaju nelegalne imigrante, izjavili su za današnje Pravo premijer Bohuslav Sobotka i vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

"Islamska dřžava, terorizam i nekontrolisana imigracija predstavljaju za Evropu veću prijetnju nego sukob ili hladni rat sa Rusijom. EU je potreban njen Elis ajlend, znači da se otvore izbjeglički logori na južnom i istočnom Mediteranu u kojima bi se pobrinuli za ljude koji traže azil i rješavali njihove zahtjeve. Cilj mora da bude kontrolisana migracija", kazao je vicepremijer Babiš.

Potpredsjednik češke vlade kazao je da EU ne mora da čeka da takve logore eventualno otvore UN, već može da se dogovori sa zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka sama.

Po njegovoj ocjeni moralo bi da se revidira i međunarodno pravo, tako da bude moguće da se brodovi sa nelegalnim izbjeglicama vraćaju u one zemlje iz kojih su isplovili a ključno je da se za takav projekt obezbijedi podrška svih svjetskih sila uključujući tu i SAD i Rusiju i regionalnih kao što je Saudijska Arabija.

"Evropa mora da brani šengenski prostor direktno na granicama. Međutim, zato što to ne radi, Mađari na granici grade plot. Ukoliko nešto ne počne da se rešava, svaka zemlja će stvari rješavati sama što može da dovede do raspada šengenskog prostora" upozorio je Babiš.

Češki premijer Bohuslav Sobotka kazao je češkom listu da ideju o logorima koje bi EU otvorila za izbjeglice na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku podržava cijela Višegradska četvorka, dakle i Poljska, Slovačka i Mađarska.

"Dio izbjeglica dobiće azil, dio može da se vrati u zemlje porijekla na osnovu sporazuma. Centri van Evrope trebalo bi da budu prije svega mjesta gdje mogu da zatraže azil i da sačekaju rješenje zahtjeva a da pri tome ne rizikuju savladavanje granice na moru", kazao je Sobotka.

Takvi predlozi češke vlade imaju podršku i predsjednika Češke Miloša Zemana i njegov savjetnik za spoljnu politiku Hinek Kmonjiček rekao je da bio moguć i dogovor sa nekom od zemalja na sjeveru Afrike da se stvori posebna enklava za izbjeglice koje žele u Evropu.

"Potvrda toga da takav sistem može da funkcioniše jeste sporazum koji Španija ima sa Marokom", kazao je Kmonjiček.

Bonus video: