"SPREMNI DA IM POMOGNU DA PREŽIVE KRIZU"

Grčkoj stiže podrška iz Turske: "Želimo vas jake, otvoreni smo za sardanju"

Ako Grčka dostavi zvanični predlog za dobijanje finansijske pomoći od Turske, zvanična Ankara će ga razmotriti", izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči
102 pregleda 18 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 18:56h

Spremni smo da pomognemo Grčkoj da preživi ekonomsku krizu putem ostvarivanja saradnje u sektoru turizma, energetike i trgovine. Želimo jaku Grčku, a Turska je otvorena za bilo koji predlog o saradnji, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu u Ankari, prenosi agencija Frans pres.

Turska delegacija će, kako je rekao, što prije otputovati u Grčku kako bi razmotrili zajedničke korake radi rješavanja finansijske krize. 

"Ako Grčka dostavi zvanični predlog za dobijanje finansijske pomoći od Turske, zvanična Ankara će ga razmotriti", izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči. 

I lider ljevičarske i prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) poslao je poruku solidarnosti grčkom narodu:

"Mi smo zajedno sa grčkim narodom i sa grčkom vladom u njenoj borbi za pravdu, jednakost, demokratiju i protiv mjera štednje". 

Odnosi između Grčke i Turske su napredovali u posljednjih nekoliko godina, ali i dalja podjela Kipra ugrožava bliže odnose dva susjeda. 

U slučaju da ne postigne sporazum sa kreditorima, Grčka će bankrotirati po osnovu neizmirivanja 1,6 milijardi eura duga prema Međunarodnom monetarnom fondu koji danas dospijeva na naplatu, zbog čega joj prijeti opasnost da izađe iz zone eura, piše Frans pres. 

Grčki ministar finansija Janis Varufakis potvrdio je da Atina neće platiti danas dug MMF-u.

Preporučujemo za Vas