Stopa nezaposlenosti u Grčkoj i dalje iznad 25 odsto

Evropska statistička agencija Eurostat takođe je saopštila da je nezaposleno 49,7 odsto populacije od 15 do 24 godina starosti
1 komentar(a)
nezaposlenost, Foto: Shutterstock
nezaposlenost, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2015. 11:46h

Razmjere ekonomskih muka koje su pogodile Grčku tokom višegodišnje recesije i striktnih mjera štednje jasno su vidljive u današnjim zvaničnim podacima koji pokazuju da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u martu iznosila 25,6 odsto, to jest da uporno opstaje iznad 25 odsto.

Evropska statistička agencija Eurostat takođe je saopštila da je nezaposleno 49,7 odsto populacije od 15 do 24 godina starosti.

Iako su oba pokazatelja niža u odnosu na rekorde zabilježene prije nekoliko godina, oni i dalje svjedoče o razmjerama ekonomskog posrtanja zemlje.

Upravo su nezaposleni najviše podržali radikalno ljevičarsku stranku Siriza koja je prošle godine pobijedila na izborima, sa obećanjem da će se boriti protiv mjera štednje.

U međuvremenu, samo nekoliko sati uoči isteka evropskog dijela programa kreditorske pomoći Grčkoj, glavna bankarska lobi grupa u Evropi, Evropska bankarska federacija, pozvala je Grčku i njene kreditore da učine napor u posljednji čas da se ipak dođe do sporazuma.

Federacija, međutim, tvrdi da će bankarski sektor savladati svaku vrstu krize.

Prema njenim navodima, banke su "značajno smanjile svoju izloženost Grčkoj, ograničivši rizik prenošenja zaraze na druge zemlje preko bankarskog sistema".

Federacija je saopštila da je "evropski ekonomski i finansijski sistem dovoljno snažan da se odupre mogućim negativnim uticajima" nakon što program pomoći Grčkoj bude istekao.

Oglasilo se i grčko ministarstvo finansija, koje je saopštilo da će počev od sjutra na tri dana otvoriti oko 1.000 bankarskih filijala širom zemlje kako bi penzioneri bez bankarskih kartica mogli da skidaju novac - ali samo do 120 eura nedjeljno.

Nije jasno zašto penzionerima neće biti dozvoljeno da povuku 60 eura dnevno, koliki je trenutni limit.

Gnevne štediše i vlasnici računa zovu danas televizijske stanice da jave kako su neki bankomati u Atini ostali bez novčanica od 20 eura, pa mogu da povuku samo novčanice od 50 eura.

Bonus video: