Napad u Francuskoj nosi obilježja Islamske države

Jasin Salhi poslao je dvije fotografije obezglavljenog tijela svog poslodavca jednom poznaniku u Siriji, rekao je Moli
1 komentar(a)
Jasin Salhi, Foto: Reuters
Jasin Salhi, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 10:47h

Francuski državni tužilac Fransoa Molin saopštio je danas da teroristički napad na fabriku gasa prošle sedmice u Francuskoj, u kome je optuženi odsjekao glavu svom poslodavcu, nosi obilježja ekstremističke grupe Islamska država.

Optuženi za napad Jasin Salhi (35) poslao je dvije fotografije obezglavljenog tijela svog poslodavca jednom poznaniku u Siriji, rekao je Molin.

Na jednoj fotografiji on drži odsječenu glavu, dok je na drugoj glava ubijenog stavljena na tijelo, prenio je AP.

Molin je rekao da je prijatelj optuženog Sebastijan Žun nagovijestio da bi IS mogla da distribuira fotografije kao dio svoje jezive propagande na regrutovanju radikalizovanih zapadnjaka.

Tužilac je saopštio, pošto je istekao inicijalni pritvor od 96 sati, da će Salhiju pritvor biti produžen dok traje istraga po optužbama za terorizam, naveo je Rojters.

Salihi je optužen da je odsjekao glavu svom poslodavcu, a zatim otišao u fabriku gasa nedaleko od Liona, gdje je kamionom za dostavu pokušao da se zakuca u kanister za gas sa ciljem da izazove eksploziju.

Policija je kasnije pronašla glavu žrtve, 54-godišnjeg menadžera transportne firme za koju se osumnjičeni radio, kako visi na kapiji fabrike američke firme "Er Produkts", okružena dvijema zastavama sa natpisima koji se odnose na islam.

Molin je rekao da istraga u četiri dana od hapšenja Salhija, posebno dokazi o kontaktu sa islamskim ekstremistom u Siriji, idu u prilog optužbama da je riječ o terorizmu, a ne samo, kako je Salhi naveo, pokušaju ubistva izazvanog ličnim problemima koje je imao sa svojim šefom i suprugom.

Bonus video: