Članice eurozone nisu spremne da udovolje Ciprasu

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 06:43h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu rekao kako ne vidi volju među državama članicama da pristanu na njegov zahtjev.

"Nakon konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Ciprasov zahtjev da se kreditiranje Grčke produži za još mjesec dana.

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na samitu država članica eurozone prošlog ponedjeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći sjutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvijek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu.

Bonus video: