Kinseki premijer za dogovor i ostanak Grčke u eurozoni

"Da li će Grčka ostati u zoni eura nije samo pitanje koje zabrinjava Evropu, već brine i Kinu i Evropu", rekao je Kećijang novinarima u Briselu, po završetku samita EU i Kine, koja je drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Unije
57 pregleda 0 komentar(a)
Li Kećijang, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Li Kećijang, Donald Tusk, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2015. 20:17h

Premijer Kine Li Kećijang pozvao je danas Grčku i njene kreditore da što prije postignu dogovor koji bi omogućio da Atina ostane dio eurozone.

"Da li će Grčka ostati u zoni eura nije samo pitanje koje zabrinjava Evropu, već brine i Kinu i Evropu", rekao je Kećijang novinarima u Briselu, po završetku samita EU i Kine, koja je drugi po veličini spoljnotrgovinski partner Unije.

On je rekao da se to pitanje "dodatno tiče i svjetske finansijske stabilnosti i ekonomskog oporavka".

Li je napomenuo da je njegova zemlja veliki naručilac robe i usluga, ali i snabdjevač EU i vlasnik dugoročnih euroobveznica.

"Zato Kina želi da vidi da Grčka ostane pri euru, ostane u eurozoni, i pozivamo relevantne kreditore da uskoro postignu dogovor sa Vladom Grčke", rekao je Kećijang.

Posjeta kineskog premijera Briselu obilježila je 40 godina od uspostavljanja zvaničnih veza između Kine i EU. Prema evropkim zvaničnicima, Kina je najvažniji spoljnotrgovinski partner EU poslije SAD, i u 2014. godini je u tu zemlju otišlo 14 odsto od ukupnog izvoza Unije, u poređenju sa 9 odsto 2004. godine.

Jedan od Lijevih domaćina, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je trgovinska razmjena EU i Kine premašila iznos od milijardu eura dnevno, ali je u svom obraćanju ocijenio da treba više učiniti a povezivanju.

Jedna od sfera u kojima Unije i Kina ne dijele isti stav je emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Li je danas rekao da Kina na tom polju preduzima velike napore i da će do utorka obavijestiti zvaničnike UN sa svojim nacionalnim planovima za smanjenje emisije tih gasova, u okviru priprema za međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama u decembru u Parizu.

Bonus video: