UN: Napredak u pregovorima za ponovno ujedinjenje Kipra

Kipar je podijeljen 1974. vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste
0 komentar(a)
Kipar, Foto: Googlemap
Kipar, Foto: Googlemap
Ažurirano: 29.06.2015. 18:32h

Kiparski lideri, grčki i turski, napredovali su na putu ka ponovnom ujedinjenju ostrva na sastanku održanom pod okriljem UN, izjavio je danas specijalni izaslanik UN za Kipar Espen Bart Eide.

"Lideri su započeli suštinske pregovore i usredsređeni su ka rješavanju važnih pitanja", rekao je Eide.

Pregovori, koji su nastavljeni polovinom maja, poslije sedam mjeseci prekida, vode se pod okriljem UN i uz učešće predsjednika Republike Kipar, Nikosa Anastasijadisa i novog vođe kiparskih Turaka, Mustafe Akindžija

Kipar je podijeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Pregovori o ujedinjenju se s prekidima decenijama vode uz pomoć UN. Dvije strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom dijelu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo. Republika Kipar zahtjeva i da Ankara s njene teritorije povuče okupacione trupe.

Bonus video: