HILJADE NA ULICAMA KAO PODRŠKA VLADI

Cipras: Glasati “ne” na referendumu, Grčka neće izaći iz eurozone

Dodao je da snažnija podrška odbacivanju sporazuma reforme-za-pomoć, snažnija će bili uloga Grčke u pregovorima koji će poslije toga uslijediti
13 komentar(a)
Grčka protest, Foto: Reuters
Grčka protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2015. 20:24h

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je sunarodnike da odbace uslove međunarodne pomoći na referendumu u nedjelju 5. jula, odbacujući upozorenje da bi “ne” na referendumu dovelo do odlaska Grčke iz eurozone.

“Mislim da njihov plan nije da izguraju Grčku iz zone eura, već da ubiju nadu da mogu biti donijete drugačije politike u Evropi”, kazao je Cipras na državnoj televiziji.

Dodao je da snažnija podrška odbacivanju sporazuma reforme-za-pomoć, snažnija će bili uloga Grčke u pregovorima koji će poslije toga uslijediti.

Ako kreditori ponude Grčkoj danas dogovor, Atina bi, kazao je premijer, u utorak isplatila MMF-u 1,5 milijarde eura kredita.

Najmanje 17.000, pretežno pristalica vladajuće stranke Sirize u Grčkoj, okupilo se večeras u Atini i Solunu noseći plakate sa "Ne" (oxi) na predstojećem referendumu o predlogu kreditora za dobijanje finansijske pomoći i osuđujući "ucjenu" kreditora.

Prema navodima policije, okupilo se oko 13.000 ljudi na trgu Sintagma u Atini kod grčkog parlamenta, dok je ih oko 4.000 u Solunu, drugom gradu po veličini u Grčkoj.

"Ne ucjenama trojke" koju čine kreditori - Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, jedan je od plakata demonstranata u oba grada.

Nekoliko sati ranije nekoliko evropskih zvaničnika pozvalo je grčki narod da glasaju za predlog kreditora kako bi Grčka izbjegla bankrot.

Grčka ima do sjutra rok za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde eura Međunarodnom monetarnom fondu, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone eura i bankrot.

Preporučujemo za Vas