Banke u Grčkoj zatvorene na nedjelju dana, Grci dnevno mogu podići 60 eura

Banke će biti zatvorena do 6. jula, dan poslije raspisanog referenduma, uz limit od 60 eura koliko građani mogu dnevno da podignu sa bankomata, što se ne odnosi na strane turiste koji će biti izuzeti od ograničenja
1 komentar(a)
Grčka bankomat, Foto: Twitter.com
Grčka bankomat, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 29.06.2015. 06:24h

U Grčkoj je jutros objavljeno da će banke biti zatvorene u narednih nedjelju dana kao i da Grci dnevno mogu da podignu 60 eura, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnom eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih povuerilaca oko grčkog duga.

Banke će biti zatvorena do 6. jula, dan poslije raspisanog referenduma, uz limit od 60 eura koliko građani mogu dnevno da podignu sa bankomata, što se ne odnosi na strane turiste koji će biti izuzeti od ograničenja, objavljeno je u službenom glasilu Grčke vlade, prenijela je agencija AFP.

Uredba o kontroli kapitala, objavljenoj u Glasniku, predviđa niz naloženih mjera finansijskim institucija u trajanju od 28. juna do 6. jula što je potpisao je predsjednik Prokopis Pavlopulos i premijer Alekis Cipras.

"Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti uzrokovane odlukom Evrogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom", navodi se u Uredbi, navodi AFP.

U televizijskom obraćanju naciji sinoć je Cipras najavio da će biti sprovedena kontrola finansijskoj kapitala u zemlji, pošto su Grci na njegov poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Bonus video: