Danska: Nova vlada manjinska, svi članovi iz Liberala

Vlada je manjinska i svi njeni članovi su liberali, koji su na izborima osvojili tek 34 od ukupno 179 mandata koliko ima parlament, tako da joj za donošenje odluka svaki put treba podrška još najmanje 56 poslanika iz drugih stranaka
2 komentar(a)
Lars Loke Rasmusen, Foto: Reuters
Lars Loke Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2015. 15:33h

Mandatar za sastav nove danske vlade i lider Liberalne partije Lars Loke Rasmusen predstavio je u nedjelju na audijenciji kod danske kraljice Margrete Druge, članove svoje vlade čime je i formalno ozvaničeno imenovanje kabineta koji bi trebalo da u naredne četiri godine vodi tu skandinavsku zemlju.

Vlada je manjinska i svi njeni članovi su liberali, koji su na izborima održanim 18. juna osvojili tek 34 od ukupno 179 mandata koliko ima danski parlament, tako da joj za donošenje odluka svaki put treba podrška još najmanje 56 poslanika iz drugih stranaka.

Rasmusen računa na podršku ostalih stranaka iz pobjedničkog bloka desnog centra i nacionalističke desnice, od kojih nijedna nije željela da formalno uđe u vladu, ali su mu obećali podršku u pitanjima koja se podudaraju sa njihovim stranačkim i programskim načelima.

"Veoma smo svjesni činjenice da predstavljamo (tek) svakog petog Danca. Zato se mora sarađivati. A kada se sarađuje (sa drugima) nemoguće je 100 odsto sprovoditi svoju sopstvenu politiku", izjavio je novi danski premijer.

Iako su Socijaldemokrate dosadašnje premijerke Hele Torning-Šmit pojedinačno osvojile najviše mandata na junskim izborima, prilika da formira novu vladu pripala je lideru Liberala, iz koalicije desnog centra koja je zbirno osvojila tijesnu većinu od 90 prema 89 mandata udružene ljevice.

Ovi parlamentarni izbori biće, međutim, upamćeni ne samo po smjeni na čelu danske vlade, već i po nedvosmisleno fantastičnom rezultatu nacionalističke Danske narodne partije (DF) koja je, sa osvojenih 37 mandata, pretekla i same Liberale i postala najjača stranka u, sada vladajućem, bloku desnog centra.

Bonus video: