Varufakis: Merkel drži u rukama ključ za rješavanje grčke krize

"Ako kreditori ponude nove predloge i budu mnogo bolji od ovih sadašnjih, mogli bismo da ih našim građanima na referendumu 5. jula ponudimo na glasanje i preporučimo da ih prihvate", dodao je grčki ministar
105 pregleda 6 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2015. 14:12h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da njemačka kancelarka Angela Merkel posjeduje ključ za rješavanje grčke krize, prenosi njemački list Bild u izdanju od ponedjeljka.

"Šefovi vlada Evropske unije (EU) treba da reaguju. Među njima, Angela Merkel, kao predstavnik najznačajnije zemlje u EU, posjeduje ključ za rješavanje grčke krize i nadam se da će ga upotrijebiti", rekao je Varufakis i dodao da je Grčka otvorena za nove predloge i poslije neuspješnih pregovora u subotu u Briselu.

Poslije najave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa o održavanju referenduma o predlozima kreditora, Eurogrupa je u subotu saopštila da program pomoći neće biti nastavljen poslije 30. juna, kada Grčkoj ističe rok za otplatu duga od 1,5 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

"Ako kreditori ponude nove predloge i budu mnogo bolji od ovih sadašnjih, mogli bismo da ih našim građanima na referendumu 5. jula ponudimo na glasanje i preporučimo da ih prihvate", dodao je grčki ministar.

Većina Grka želi da zadrži euro kao svoju valutu kao i dogovor s kreditorima - EU, MMF i Evropskom centralnom bankom.

Prema dvije odvojene ankete, objavljenim danas u grčkoj štampi, oko 57 odsto građana vjeruje da grčka vlada može da postigne dogovor s kreditorima, dok 29 odsto želi izlazak i eurozone.

U drugoj anketi, 47,2 odsto Grka bi glasalo za dogovor s povjeriocima iako je "bolan i težak", dok bi 33 odsto bilo protiv a oko 18 odsto uzdržano.

Grčka ima samo dva dana za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde eura MMF-u, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone eura.

Bonus video: