Pokret za neutralnost: Podrška Ciprasu i vladi Grčke

Pokret za neutralnost očekuje opasnu destabilizaciju političke situacije u Grčkoj i upozorava sve one snage čiji je plan stvaranje panike i haosa da su unaprijed osuđene na propast
11 komentar(a)
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 28.06.2015. 08:18h

Pokret za neutralnost Crne Gore izrazio je punu podršku naporima Aleksisa Ciprasa i vlade Grčke u zaštiti demokratskih principa, socijalne pravde i individualnog i kolektivnog dostojanstva. Pokret podržava održavanje referenduma na kome će se grčki građani i građanke opredijeliti kojim će putem njihova zemlja ići dalje.

"U ovom odsudnom času kada se riješava budućnost Evropske unije, Pokret podržava održavanje referenduma na kome će se grčki građani i građanke opredijeliti kojim će putem njihova zemlja ići dalje. Svaka dogma je pogubna, a posebno ona koja tvrdi da ne postoje politički projekti bez alternative. Takav je slučaj i sa neoliberalnom ekonomskom dogmom koju nameću predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije" piše u saopštenju.

Ova ideološka agenda, kako su kazali iz Pokreta nema utemeljenje u pozitivnim rezultatima, već je izraz imperijalnih htijenja za kontrolom teritorija i resursa, dovela je širom svijeta do enormnog rasta nezaposlenosti i siromaštva i, kroz politiku dužničkog ropstva, dugoročno onemogućila ozdravljenje i razvoj privrednih kapaciteta velikog broja država na svim kontinentima.

"Kada je grčka vlada pokušala da ponudi alternativni model koji bi vodio ka poboljšanju životnog standarda grčkih građana i građanki, naišli su na osporavanje, nipodištavanje, ismijavanje, pa čak i otvoreno arogantno "iživljavanje" korumpirane evropske političke i bankarske oligarhije. Sada ta ista oligarhija pokušava da ruši Ciprasovu vladu kroz svoj medijsko-obavještajni aparat spletki, podmetanja i laži, ali i kroz sve više neskrivene prijetnje."

Pokret za neutralnost očekuje opasnu destabilizaciju političke situacije u Grčkoj i upozorava sve one snage čiji je plan stvaranje panike i haosa da su unaprijed osuđene na propast.

"Grčki građani i građanke nisu usamljeni već imaju veliku javnu podršku širom Evrope i svijeta, tako da će svaki pokušaj gušenja njihove slobodno izražene volje udariti na temelje postojećeg evropskom političkog poretka i dovesti do nepovratnog slabljenja svih integracionih procesa."

"Na današnji dan, Cipras i njegova ekipa drže cijeloj Evropi čas političke hrabrosti i moralnog integriteta. Ponosni smo da smo ih od samog početka zvanično podržavali u svim njihovim aktivnostima. Vjerujemo da i u Crnoj Gori stasavaju progresivne političke snage koje će na isti način znati da zaštite demokratske vrijednosti i ekonomska prava građana od domaće korumpirane oligarhije, oličene u režimu Mila Đukanovića, kao i od njegovih inostranih mentora i kontrolora, i da se konačno izbore za slobodnu i pravednu državu" rekli su u Pokeretu za neutralnost.

Bonus video: