Grčki parlament podržao održavanje referenduma

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je izlazak Grčke iz zone eura (Grexit) sada izgleda gotovo neizbježan
1 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2015. 09:34h

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma o zahtjevima stranih povjerilaca za rješenje grčkog duga, koji bi trebalo da bude održan petog jula.

Referendum o uslovima predloženog spasavanja Grčke planiran je za peti jul, a odobrilo ga je 179 od ukupno 300 poslanika grčkog parlamenta.

Poslanici iz redova većinske radikalne partije ljevice Siriza i njihovi saveznici partije Nezavisnih Grka (ANEL) glasali su za referendum, kao i ekstremna desnica Zlatna Zora, dok su konzervativci iz Nove demokratije i socijalisti Pasoka bili protiv, isto kao i poslanici iz redova Komunističke partije i partije centra To Potami, prenijela je agencija AFP.

Odluka parlamenta kasno sinoć u korist referenduma bila je, prema ocjeni AFP, šok koji je ranije najavio premijer Aleksis Cipras pošto je njegova vlada odbacila poslednji aranžman međunarodnih kreditora rekavši da uključuju dodatne mjere štednje koje bi uzrokovale "poniženje grčkog naroda".

"Poštovaćemo rezultat. Mi ćemo braniti demokratiju, narodni suverenitet i temeljne vrijednosti Evrope", rekao je Cipras poslanicima.

Cipras je dodao da vlada neće pitati za dozvolu njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea ili prvog čovjeka Eurogrupe Jeroena Dijselblema da li da omogući Grcima da se izjasne i obezbjede sprovođenje demokratije u zemlji u kojoj su rođeni.

Osvrnuvši se sastanak Eurogrupe, Cipras je naveo da će taj dan ući u njihovu zajedničku evropsku priču kao sumoran "ne samo zato što su neki odlučili izvan i iznad bilo kakvog institucionalnog procesa da blokiraju ravnopravnog partnera (Grčku) sa sastanka, već i zbog toga što su evropski ministri finansija doveli u pitanje pravo suverene države da odlučuje o svojoj budućnosti na demokratski način (referendum)", javili su grčki mediji.

Referendum će biti održan sledeće nedelje, 5. jula i od Grka će se traži da se izjasne sa "da" ili "ne" o mjerama stranih povjerilaca iznijetih u petak u jednoj od završnih rundi pregovora.

Istovremeno Evropska centralna banka najavila je hitan sastanak za danas u strahu da grčke banke neće moći da "otvore svoja vrata" sledeće nedelje.

Šeling: Izlazak Grčke iz eurozone gotovo neizbježan

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je izlazak Grčke iz zone eura (Grexit) sada izgleda gotovo neizbježan.

"Posljedice za zemlje eura nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da jedna zemlja ne može pod bilo kojim okolnostima da ucjenjuje Evropsku komisiju i zemlje eura", rekao je Šeling za austrijski list Die Prese.

Šeling je primjetio da bi to bilo moguće samo ukoliko Atina prvo zatraži da napusti Evropsku uniju, a druge zemlje Unije se slože sa takvim zahtjevom.

Bonus video: