"GRČKI NAROD ĆE NAREDNE SEDMICE UDAHNUTI I PREŽIVJETI"

Cipras: Održaćemo referendum bez obzira na odluke eurogrupe

Cipras je naglasio i da je "demokratija osnovna vrijednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči eurogrupa", saopštio je izvor iz grčke vlade
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2015. 18:50h

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je danas, u razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Fransoa Olandom, da će referendum o predlozima kreditora biti održan petog jula, bez obzira na odluke eurogrupe.

"Kakvu god odluku da donese eurogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživjeti", poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Izvori bliski grčkoj vladi naveli su da je Cipras istakao da će referendum biti održan "nezavisno" od odluke eurogrupe, čiji je sastanak u toku u Briselu poslije iznenadne sinoćnje najave o održavanju referenduma o predlogu kreditora - Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) kako bi Grčka izbjegla bankrot.

Cipras je naglasio i da je "demokratija osnovna vrijednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči eurogrupa", saopštio je izvor iz grčke vlade.

"Grčki narod će imati kiseonika još naredne nedelje", bez obzira na ishod sastanka ministara finansija eurozone i pored neposredne prijetnje bankrotom i finansijskog "gušenja", rekao je Cipras.

Izjava grčkog premijera usledila je pošto su ministri finansija eurozone odbili da produže program pomoći Grčkoj poslije roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

ECB je saopštila večeras da će najvjerovatnije sjutra održati sastanak o uslovima dalje finansijske pomoći grčkim bankama putem mehanizma hitne pomoći koji je na snazi nekoliko mjeseci.

Poslije odluke o ne odobravanju produžetka paketa finansijske pomoći Grčkoj posle 30. juna, ministri evrozone su nastavili sastanak u Briselu ali bez grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Grčka ima samo tri dana za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde eura MMF-u, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone eura.

Grčki parlament večeras zasijeda u Atini i posle ponoći bi trebalo da glasa o predlogu za održavanje referenduma. 

Grčki ministar finansija Janis Varufakis najavio je da će na današnjem hitnom sastanku eurogrupe u Briselu zatražiti odlaganje odluke Atine o ponuđenom paketu spasa na par nedelja, kako bi odluka bila uskladjena sa rezultatima referenduma.

On je rekao i da je vlada u Atini opredeljena za sprovodjenje u djelo ishoda referenduma o uslovima iz paketa pomoći koje su ponudili međunarodni kreditori, kao i za brzo postizanje sporazuma sa povjeriocima koji bi bio u duhu rezultata glasanja na referendumu.

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je juče predlog poverilaca za petomjesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi eura, u zamjenu za sprovođenje niza reformi, i rano jutros, poslije sastanka vlade u Atini, pozvao je na održavanje referenduma petog jula povodom te ponude međunarodnih kreditora.

Grčka vlada je poručila da ne može da prihvati tražene reforme jer bi one privredu ostavile u recesiji, a ponuđeni novac ne bi bio dovoljan da riješi probleme.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi eura profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posjedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude donijeta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbjedi.

Preporučujemo za Vas