Stoltenberg: Još postoji rizik od teških sukoba u Ukrajini

"Najbolja šansa za mir je puna implementacija sporazuma Minsk. Pozivam sve strane da to učine, dok Rusija ima posebnu odgovornost u tom pogledu", primijetio je i pozvao je Rusiju da prekine svoju podršku pro-ruskim snaga na istoku Ukrajine
1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2015. 08:34h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da još postoji rizik od teških sukoba u Ukrajini pošto je posljednjih nekoliko nedjelja došlo do porasta broja okršaja prijeteći da ponište sporazum o prekidu vatre iz Minska.

"Kršenja primirja postoje. I dalje postoji rizik od ponovnih teških sukoba", rekao je Stoltenberg na NATO-Ukrajina savjetu i pozvao na punu primjenu mirovnog sporazuma iz februara u Minsku.

"Najbolja šansa za mir je puna implementacija sporazuma Minsk. Pozivam sve strane da to učine, dok Rusija ima posebnu odgovornost u tom pogledu", primijetio je generalni sekretar NATO i pozvao je Rusiju da prekine svoju podršku pro-ruskim snaga na istoku Ukrajine.

"Rusija nastavlja da podržava separatiste obukom, naoružavanjem i vojnicima. Ima veliki broj snaga stacioniranih na granici sa Ukrajinom", naveo je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO je ostao "posvećen" ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i neće priznati rusku "nelegalnu i nelegitimnu aneksiju Krima", prenijela je agencija AFP.

Francuska agencija podsjeća da Rusija poriče da je direktno uključena u 15-mjesečni sukob u Ukrajini.

Bonus video: