Članice EU protiv uvođenja kvota za migrante

"Ideja da Brisel uvede kvote neće proći", izjavio je neimenovani istaknuti zvaničnik EU koji učestvuje u pripremi samita
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2015. 07:21h

Zemlje članice Evropske unije odbaciće plan koji bi ih obavezao da prihvate na hiljade izbjeglica koji stižu u Grčku i Italiju, saopštile su diplomate uoči današnjeg dvodnevnog samita šefova država i vlada članica Unije u Briselu na kome će glavne teme biti migracije, borba protiv terorizma i situacija u Ukrajini.

"Ideja da Brisel uvede kvote neće proći", izjavio je neimenovani istaknuti zvaničnik EU koji učestvuje u pripremi samita, prenijela je agencija AP.

U nacrtu završnog saopštenja sa samita, u koji je američka agencija imala uvid, navodi se da će se "do kraja jula sve članice složiti o prihvatanju izbjeglica".

Talas izbjeglica sa Bliskog Istoka i Afrike koji pomorskim i kopnenim putevima masovno pokušavaju da se domognu Evrope biće prva i najvažnija tačka na dnevnom redu, a u vezi sa tim plan Evropske komisije da se uvedu kvote za prihvatanje azilanata za svaku zemlju članicu posebno.

Taj predlog je na prethodnom samitu u Briselu izazvao žestoki otpor nekih članica, a u međuvremenu je Komisija, uzevši u obzir njihove primjedbe, sastavila novu verziju plana.

Bonus video: