Oland: Obama obećao da će se prestati sa taktikama špijuniranja

Obama i Oland su u telefonskom razgovoru govorili o "principima koji treba da upravljaju odnosima između saveznika u domenu obavještajnih (aktivnosti)", stoji u saopštenju, prenijele su agencije
4 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 17:00h

Francuski predsjednik Fransoa Oland saopštio je danas da je razgovarao sa predsjednikom SAD Barakom Obamom o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera i da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa taktikama špijuniranja "neprihvatljivim među saveznicima".

"Predsjednik Obama je ponovio nedvosmisleno svoju čvrstu posvećenost...da se okonča sa praksom koja se možda odigravala u prošlosti i koja se smatra neprihvatljivom među saveznicima", navodi se u saopštenju kancelarije francuskog predsjednika.

Obama i Oland su u telefonskom razgovoru govorili o "principima koji treba da upravljaju odnosima između saveznika u domenu obavještajnih (aktivnosti)", stoji u saopštenju, prenijele su agencije.

U saopštenju se dodaje da će francuski obavještajni zvaničnici otputovati uskoro u Vašington kako bi se ojačala saradnja između dvije države.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao "Top sikret" prema kojima su američke bezbjednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, u periodu od 2006. do 2012, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Bijela kuća nije komentarisala ranije aktivnosti, ali je saopštila da Olandovi razgovori nijesu bili meta i da to neće biti u budućnosti.

Bonus video: