Putin: Cijena gasa za Ukrajinu kao za susjedne zemlje

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da Rusija razmatra mogućnost kvartalnog sniženja cijene gasa na zahtjev ukrajinske strane
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Kremlj, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Kremlj, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 17:02h

Konačna cijena gasa za Ukrajinu treba da bude na istom nivou kao za ostale susjedne zemlje, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na savjetovanju s članovima vlade.

"Jedino na šta želim da obratim pažnju je da je ključno pitanje ovdje cijena. Pri tako ozbiljnom padu cijene nafte, koja se odražava i na gas, mi ne možemo da damo popust u istoj mjeri kao ranije. U svakom slučaju, konačna cijena za ukrajinske potrošače treba da bude na nivou susjednih zemalja, kao što je Poljska", objasnio je predsjednik.

Kako prenosi Tas, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je tom prilikom rekao da Rusija razmatra mogućnost kvartalnog sniženja cijene gasa na zahtjev ukrajinske strane. On je dodao da se Ukrajina još nije obratila Rusiji sa takvim zahtjevom.

Prema riječima ministra, nastaviće se trostrane konsultacije o sporazumu o gasu u sastavu Rusija-Evropska unija-Ukrajina. Naredna runda konsultacija je planirana za kraj juna, jer ističe popust dat za drugo tromjesečje.

Planirano je da se s partnerima razmotri potreban obim gasa za punjenje podzemnih skladišta do početka jesenje-zimskog perioda koji počinje 15. oktobra, razmjere finansijske pomoći Ukrajini od strane EU i moguće, pitanje cijene, kazao je Novak.

Po njegovom mišljenju, Ukrajini je potrebno da do tog roka "upumpa" u podzemna skladišta 19-20 milijardi kubnih metara gasa. Trenutno taj pokazatelj iznosi 11,5 milijardi kubnih metara, precizirao je ruski ministar.

Bonus video: