Holandski sud naložio vladi smanjenje emisije štetnih gasova

Okružni sud u Hagu presudu je donio u procesu koji je pokrenula jedna NVO u ime 900 građana, navodeći da je vlada dužna da štiti narod od prijetećih opasnosti, između ostalog i posljedica klimatskih promjena u toj zemlji
275 pregleda 0 komentar(a)
Elektrane, izduvni gasovi, staklena bašta, Foto: Shutterstock
Elektrane, izduvni gasovi, staklena bašta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2015. 10:13h

Holandski sud naložio je danas vladi te zemlje da se smanji emisija štetnih gasova za najmnje 25 odsto do 2020, što aktivisti smatraju revolucionarnom presudom koja bi mogla postaviti presedan za dalje slične slučajeve širom svijeta.

Okružni sud u Hagu presudu je donio u procesu koji je pokrenula jedna nevladina organizacija u ime 900 građana, navodeći da je vlada dužna da štiti narod od prijetećih opasnosti, između ostalog i posljedica klimatskih promjena u toj zemlji.

"Hrabra odluka. To je fantastično. To je za moju djecu i unuke", rekla je Šarona Ceha, koja radi za Urgenda grupu koja je pokrenula postupak.

Advokati holandske vlade brzo su napustili sudnicu bez komentara.

Sud je naveo da će Holandija na osnovu sadašnje politike vlade, emisiju štetnih gasova smanjiti samo za 17 odsto.

"Država mora da uradi više da izbjegne opasnosti izazvane klimatskom promjenom, takođe i u pogledu brige da štiti i poboljšava životno okruženje", navodi se u presudi.

Bonus video: