TREĆI DAN

Jermenija: Hiljade protestuju zbog povećanja cijena struje

Ove demonstracije su najozbljnije zabilježene u Jermeniji za više godina i aktuelizuju pitanje političke stabilnosti u toj osiromašenoj zemlji iz sastava bivšeg SSSR-a
0 komentar(a)
Jerevan protest, Foto: Reuters
Jerevan protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 10:02h

Treći dan uzastopno glavnu aveniju u jermenskoj prijestonici Jerevanu blokiraju demonstranti koji protestuju zbog povećanja cijena struje.

Oko 7.000 demonstranata se sinoć pridružilo drugom pokušaju marša do predsjedničke rezidencije, ali ih je policija spriječila u tome, prenosi AP.

Dio demonstranata je prethodnu noć proveo iza barikada od kontejnera za smeće kojom su prepriječili glavnu gradsku ulicu.

Šef jerevanske policije Ašot Karapetjan se jutros obratio demonstrantima tražeći od njih da se mirno raziđu.

Ove demonstracije su najozbljnije zabilježene u Jermeniji za više godina i aktuelizuju pitanje političke stabilnosti u toj osiromašenoj zemlji iz sastava bivšeg SSSR-a, koja je posljednjih godina sve više zavisna od Rusije.

Policija je, inače, juče u Jerevanu uhapsila 237 osoba i vodenim topovima rastjerala na hiljade demonstranata, a prema saopštenju njenog portparola Aštona Agaronijana tokom jučerašnjeg dana je povrijeđeno 18 osoba - sedam demonstranata i 11 policajaca.

Demonstranti zahtjevaju da vlada ponovo razmotri odluku o povećanju cijene struje za domaćinstva za 17 do 22 odsto.

Preporučujemo za Vas