Renci: Krajnji rok za dogovor sa Grcima kraj mjeseca

Ministri finansija eurozone sastaće se danas u Briselu radi preciziranja detalja sporazuma o grčkom dugu, a narednih 48 sati su po mišljenju zvaničnika "odlučujući" jer zvaničnoj Atini ističe rok za spas od bankrota
0 komentar(a)
Mateo Renci, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Mateo Renci, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 08:50h

Pregovori Grčke i partnera eurozone mogli bi da se nastave i poslije samita lidera Evropske unije, koji se održava u četvrtak, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci, podsjetivši da Atina ima rok do kraja mjeseca da otplati dug MMF-u.

Renci je, u obraćanju italijanskom parlamentu, rekao da je moguće da pregovori "neće biti završeni na samitu, jer je krajnji rok kraj mjeseca", prenio je Rojters.

Ministri finansija eurozone sastaće se danas u Briselu radi preciziranja detalja sporazuma o grčkom dugu, a narednih 48 sati su po mišljenju zvaničnika "odlučujući" jer zvaničnoj Atini ističe rok za spas od bankrota.

Očekivanja u vezi sa postizanjem sporazuma u pregovorima između Grčke i kreditora su visoka, ali je na grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, pak, zadatak da ubijedi članove svoje stranke da odobre ustupke koje je zvanična Atina ponudila kreditorima u zamjenu za deblokiranje isplate preostale finansijske pomoći Grčkoj, navela je agencija Frans pres.

Grčka mora do 30. juna da otplati dug od 1,6 milijardi eura MMF-u, koji joj je odobrio da četiri rate koje su dospjevale u junu otplati odjednom. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja mjeseca bankrotira po osnovu duga, navodi francuska agencija.

Bonus video: