Norveški i Danski brodovi spasli 1.000 migranata

Kvalavag je za jedan norveški sajt rekao da je među 770 imigranta bilo 140 žena, od kojih su tri trudne, i 45 djece
62 pregleda 0 komentar(a)
imigranti spasavanje, Foto: Shutterstock
imigranti spasavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2015. 06:05h

Brodovi iz Norveške i Danske pokupili su u posljednjih 24 časa skoro 1.000 migranata iz brodića u Sredozemlju, saopštili su zvaničnici tih zemalja.

Vein Kvalavag, kapetan norveškog broda, rekao je juče da je pokupio 671 imigranta iz dva drvena brodića sjeverno od libijskog glavnog grada Tripolija.

Kasno sinoć zamoljen je da uzme još 99 imigranata koje je spasio ruski tanker.

Kvalavag je za jedan norveški sajt rekao da je među 770 imigranta bilo 140 žena, od kojih su tri trudne, i 45 djece. Svi su dovedeni do Sicilije.

Norveški brod za snabdjevanje nedavno se pridružio Agenciji EU za zaštitu granica Fronteks, saopštila je norveška novinska agencija NTB.

Portparol kompanije Torm, sa sjedištem u Danskoj, Jesper Jensen rekao je da je njihov tanker Torm Arava juče odgovorio na poziv italijanske obalske straže da pritekne u pomoć imigrantima na dva broda kod obala Libije.

Jensen je rekao danas da je brod danske kompanije pokupio 222 ljudi, da su im dati hrana, voda i ćebad i da su dovedeni do luke u Kalabriji, na jugu Italije.

Izrazio je zadovoljstvo što je posada broda spasila toliko života.

Posljednjih mjeseci hiljade migranata prelaze Sredozemlje da bi stigli do Italije, a oko 2.000 njih se vode kao nestali u tom opasnom prelasku na nesigurnim brodovima.

Bonus video: