Novi sastanak eurozone o Grčkoj, Cipras u Briselu

Atina je tada predstavila svoje nove predloge o uštedi osam milijardi eura u periodu između 2015. i 2016. koje su kreditori ocijenili pozitivno, smatrajući da bi mogli da imaju elemente za zaključene sporazuma potrebnog da se deblokira zajam Grčkoj
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2015. 06:21h

Grčka će danas ponovo biti u centru novog odlučujućeg sastanka ministara finansija eurozone u nadi da će se postići sporazum i izbjeći da Grčka ne bude u stanju da plati dospjeli dug krajem juna, što bi značilo bankrot zemlje, a možda i izlazak iz eurozone.

Eurogrupa, koja se sastoji od ministara finansija zemalja koe kao zajedničku valutu koriste euro, sataje se danas popodne u Briselu treći put za nedjelju dana, da bi procijenila grčke predloge prije samita EU u četvrtak i petak na kome treba da se razmatra grčki dug.

Grčki premijer Aleksis Cipras, istovremeno, treba da se sastane sa vođama EU, Evropske centralne banke i MMF-a, Žan-Klodom Junkerom, Marijom Dragijem i Kristin Lagard.

Cipras je već u ponedjeljak imao sastanke u sjedištu EU sa vođama ove tri institucije za vrijeme vanrednog sastanka šefova eurozone. Atina je tada predstavila svoje nove predloge o uštedi osam milijardi eura u periodu između 2015. i 2016. koje su kreditori ocijenili pozitivno, smatrajući da bi mogli da imaju elemente za zaključene sporazuma potrebnog da se deblokira zajam Grčkoj. Bez tog zajma, Grčka ne može da isplati dugove koji dospijevaju već krajem juna.

Pregovori su se nastavili među ekspertima juče u Briselu gdje su neki grčki pregovarači ostali i biće tamo i dalje do današnjeg sastanka Eurogrupe.

Pjer Moskovisi, evropski komesar zadužen za ekonomska pitanja, želi da predstavi parametre sporazuma uoči evropskog samita koji je još ranije zakazan za četvrtak.

To je manje od pet dana od isteka roka, 30. juna, kada dospijeva grčka otplata od 1,5 milijardi eura MMF-u, zbog koje se strahovalo da će grčka otići u bankrot.

Da bi Atina to mogla da plati potrebno je da joj se deblokira 7,2 milijardi eura zajma.

Evropske berze, uključujući i berzu u Atini juče su rasle cijeli dan poslije indikacija da se situacija udaljuje od najgoreg scenarija. Jutros u Aziji berza u Tokiju otvorena je rastom i indeksi su dostigli najviši nivo za 18 i po godina, podstaknuti nadama o sporazumu oko grčkog pitanja.

Bonus video: