Poslanici Sirize bijesni na Ciprasa: "Ovo je nadgrobni spomenik za Grčku"

Poslanici Sirize ljutito su kritikovali Ciprasovu ponudu da poveća poresku stopu, kao i doprinose za penzije i zdravstvenu njegu, što će dodatno otežati život Grka
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2015. 17:04h

Grčki poslanici iz stranke Siriza, premijera Aleksisa Ciprasa, danas su bijesno reagovali na ustupke koja je Atina ponudila u pregovorima o dužničkoj krizi, a potpredsjednik parlamenta upozorio je da bi predlozi mogli da budu odbijeni, što bi raspršilo nade da će sporazum biti sklopljen uskoro.

Poslanici Sirize ljutito su kritikovali Ciprasovu ponudu da poveća poresku stopu, kao i doprinose za penzije i zdravstvenu njegu, što će dodatno otežati život Grka.

Jedan od poslanika rekao je da je dogovor "ravan nadgrobnom spomeniku" za Grčku, prenio je Rojters.

"Mislim da ćemo teško usvojiti ovaj program, onako kako ga shvatamo. Trebalo je da premijer prvo obavijesti narod zašto nismo uspjeli u pregovorima", rekao je potpredsjednik parlamenta i poslanik Sirize Aleksis Mitropulos za grčki TV kanal Mega.

Mitropulos je dodao i da mjere koje je Cirpas prihvatio nijesu u skladu s principima ljevice.

S druge strane, poslanik Sirize u Evropskom parlamentu Dimitris Papadimulis rekao je za Rojters da vjeruje da će dogovor proći u parlamentu.

"Ne vjerujem da će poslanici Sirize željeti da budu odgovorni za rušenje petomjesečne vlade i premijera koji uživa podršku 70 odsto stanovništva", rekao je Papadimulis.

Zvaničnici tri institucije koje predstavljaju kreditore Atine - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda - intenzivno su u Briselu raspravljali o predlozima Grčke, na sastanku o grčkoj dužničkoj krizi.

Ministri finansija eurozone ponovo će se sastati u srijedu, kako bi postigli konačan dogovor o izlasku Grčke iz krize, uoči samita lidera EU u četvrtak.

Nakon mjeseci pregovora sa međunarodnim kreditorima, Ciprasova ljevičarska vlada je signalizirala da je spremna da napravi ustupke kako bi "otključala" sredstva za pomoć Grčkoj od 7,2 milijardi eura.

Grčka mora da do 30. juna plati ratu kredita od 1,6 milijardi eura MMF-u, koji joj je odobrio da plati sve odjednom, a ne u četiri rate kako je bilo ranije predviđeno.

Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja mjeseca bankrotira po osnovu duga.

Bonus video: