U čast dolaska kraljice Elizabete ispaljen 21 plotun

Analitičari danas kažu da kraljičina posjeta ima dobar "tajming", pošto njen 12. po redu šef vlade, Kameron, u ovom momentu svojim zahtjevima za posebnim tretmanom Velike Britanije ne stvara prijatelje na kontinentu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2015. 18:44h

Britanska kraljica Elizabeta II i njen suprug, princ Filip, stigli su večeras u Berlin gdje će se kraljica sastati sa šefom države Joahimom Gaukom i kancelarkom Angelom Merkel.

U čast kraljice ispaljen je 21 plotun, a kraljevski par je, po dolasku u njemačku prijestonicu, gdje ih je dočekalo pravo britansko vrijeme sa kišom, u automobilu "Bentli" i uz policijsku pratnju, otišao u luksuzni hotel "Adlon", gdje će, prema njemačkim medijima, biti smješteni za vrijeme posjete.

Dolazak britanske kraljice u njenu petu po redu posjetu obezbjeđuje oko 1.450 policajaca.

"Poseban izazov je da se usklade želja kraljice za bližim susretom sa građanima Berlina i sigornosi standardi", rekao je šef saobraćajne pollicije Markus van Štegenu.

Politički analitičari povodom ove posjete ukazuju da se Velika Britanija rve sa gubitkom svog uticaja u svijetu i da je tim veći značaj kraljice i monarhije.

Premda se kraljica, u skladu sa svojom političkom neutralnošću, u Berlinu neće javno izjašnjavati o političkim pitanjima, mediji ukazuju da se ona, ipak, nedjeljno susrijeće sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i da će ona i Merkelova sigurno imati jedna drugoj šta da kažu.

Analitičari danas kažu da kraljičina posjeta ima dobar "tajming", pošto njen 12. po redu šef vlade, Kameron, u ovom momentu svojim zahtjevima za posebnim tretmanom Velike Britanije ne stvara prijatelje na kontinentu.

Njemački analitičari ukazuju da se Velika Britanija, kao rijetko do sada, bori sa gubitkom uticaja u evropskoj politici, privredi, diplomatiji i - fudbalu i kažu da kraljica, do duše, ne može riješiti te probleme sama, ali da ona pokazuje kako je Velika Britanija više nego jedna bivša imperijalna sila.

Kraljica će sa svojim mužem u Njemačkoj ostati do petka.

Tokom posjete, kraljicu će primiti njemački predsjednik Gauk na čiji poziv je i došla, a na njenoj agendi stoji 14 termina, između ostalog, posjeta Frankfurtu i bivšem koncentracionom logori Bergen-Belzen.

Dolazak britanske kraljice praćen je, kao i sve posjete državnika i kraljeva, određenjenim mjerama sigurnosti, ukazuju mediji, koji takođe, javljaju da je današnja, peta po redu posjeta, organizovana tačno 50 godina, poslije njenog prvog dolaska u Njemačku, u junu 1965. godine kada je ostala 11 dana i kada je to bio jak simbol za pomirenje poslije Drugog svjetskog rata.

Galerija

Bonus video: