Gutereš: Ne bi trebalo da iko bude ostavljen da umre na Mediteranu

Više od 100.000 migranata do sada je, od početka godine, preko Mediterana stiglo u Evropu, bježeći od ratova i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, a oko 2.000 njih izgubilo je život na moru
1 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.06.2015. 15:12h

Migranti koji rizikuju živote na moru moraju da se zaštite, poručio je danas visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš Evropskoj uniji zbog planirane vojne operacije protiv krijumčara ljudi na Sredozemlju.

Gutereš je pozdravio prvu fazu nove misije - početno prikupljanje obavještajnih podataka, koja treba da počne sljedeće sedmice, ali je naglasio da prioritet mora da bude spasavanje migranata na moru.

"Naš stav je vrlo jasan: osnovni prioritet je spasavanje na moru - životi moraju da se sačuvaju, ne bi trebalo da iko bude ostavljen da umre na Mediteranu", istakao je Gutereš.

Ministri inostranih poslova država članica Evropske unije odlučili su juče u Luksemburgu da pokrenu opsežnu pomorsku akciju usmjerenu na zaustavljanje talasa izbjeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka koji preko Mediterana pokušavaju da se domognu Evrope.

Više od 100.000 migranata do sada je, od početka godine, preko Mediterana stiglo u Evropu, bježeći od ratova i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku, a oko 2.000 njih izgubilo je život na moru.

Bonus video: