SAD će pomoći jedinici za brzo reagovanje NATO

Američki ministar odbrane ranije je pozvao članice NATO-a da se ujedine pred "ruskom agresijom" i drugim bezbjednosnim prijetnjama u regionu, ali je naglasio da SAD "ne želi hladni, a kamoli vruć rat sa Rusijom"
1 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Beta/AP
Ešton Karter, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.06.2015. 16:05h

SAD će obezbijeditie oružje, letjelice i živu silu, uključujući komandose, za NATO jedinicu za brzo reagovanje, najavio je danas u Minsteru, u Njemačkoj, ministar odbrane SAD Eš Karter.

Kako je ranije saopšteno, cilj te formacije je da pomogne Evropi u odbrani od spoljnih prijetnji, uključujući Rusiju na istoku i radikalne ekstremiste na jugu.

Planirano je da SAD pomognu u obavještajnim poslovima i nadzoru, logistici, kao i da obezbijede jedinice za specijalne operacije, transportnu avijaciju, bombardere, lovce i projektile za bojne brodove. Nije predviđeno veliko učešće američkih kopnenih snaga.

Karter je saopštio detalje američkog angžovanja nakon sastanka s ministrima odbrane Njemačke, Norveške i Holandije u Minsteru. Te države su se složile da obezbijede vojnike za NATO jedinicu visoke borbene gotovosti.

Američki ministar odbrane ranije je u Berlinu pozvao Njemačku i druge članice NATO-a da se ujedine pred "ruskom agresijom" i drugim bezbjednosnim prijetnjama u regionu, ali je naglasio da SAD "ne želi hladni, a kamoli vruć rat sa Rusijom".

On će nakon Njemačke posjetiti Estoniju i Brisel, gdje će se sastati sa ministrima odbrane NATO-a.

Bonus video: