Šojble: Nema suštinski novog predloga Grčke

Irski ministar Majkl Nunan rekao je da ima "veoma niska očekivanja" da danas bude postignut sporazum
0 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.06.2015. 13:55h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas u Briselu da Grčka nije ponudila suštinski nov predlog za sporazum s kreditorima.

Uoči samita EU u Briselu, Šojble je novinarima rekao da Grčka od prošle nedjelje nije podnijela "suštinski predlog" bez kojeg nije moguće ozbiljno pripremiti sastanak na kome bi trebalo odlučiti o pomoći toj zemlji koja je na ivicu bankrota, prenio je AFP.

Vrijednosti indeksa na evropskim berzama jutros su naglo porasle zahvaljujući nadama da će Grčka s kreditorima danas postići sporazum kojim će izbjeći bankrot, ali je došlo do izvjesnog pada poslije Šojbleovih riječi.

Finski ministar finansija Aleksander Štub izjavio je da vjeruje da će danas biti značajnog napretka povodom sporazuma s Grčkom, prenio je Asošiejted pres.

Irski ministar Majkl Nunan rekao je da ima "veoma niska očekivanja" da danas bude postignut sporazum.

Još nije jasno šta je grčki predlog, reko je Nunan i dodao da bi ministri finansija mogli opet da se sastanu u četvrtak, uoči samita Evropske unije.

Grčki premijer Aleksis Cipras prethodno je izrazio optimizam uoči sastanka s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom koji je, međutim, bio uzdržaniji o mogućnosti da se danas postigne sporazum Atine i kreditora.

Junker je rekao da je proteklih dana ostvaren napredak, ali da još nema sporazuma.

"Ne znam da li će danas biti sporazuma", rekao je Junker.

Bonus video: