Stoltenberg: NATO šalje tenkove na istok

Stoltenberg je zatražio od Rusije da se pridržava sporazuma iz Minska o mirnom rešenju ukrajinske krize i da prestane “"da zvecka nuklearnim oružjem"
12 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Jens Stoltenberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.06.2015. 12:19h

Sjevernoatlanski vojno-politički savez NATO rasporediće tenkove i opremu za oko 5.000 ljudi duž svojih sjeveroistočnih granica u Poljskoj i baltičkim zemljama, najavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg uoči ministarske konferencije u Briselu.

On je nazvao ovu mjeru “potezom uvjeravanja” istočnih članica da je NATO spreman da ih brani.

"Dali smo glavnoj komandi NATO nalog da pripremi plan raspoređivanja i da u okviru komandne strukture osnuje novi logistički štab da ga sprovede"”, rekao je Stoltenberg pred sastanak ministara odbrane članica Alijanse u Briselu.

On je ocijenio da se ovim ne narušava sporazum NATO sa Rusijom prema kome se NATO obavezao da neće osnivati stalne baze na istoku, jer vojnici neće pratiti tenkove i opremu, koja će biti konzervirana i aktivirana samo ako se ukaže potreba.

"“Nismo u hladnom ratu sa Rusijom, ali nismo više ni strateški partneri”", kazao je generalni sekretar, naglašavajući da su odnosi NATO i Rusije “"negdje između"” i da "jaka odbrana ne sprječava dijalog".

Stoltenberg je zatražio od Rusije da se pridržava sporazuma iz Minska o mirnom rešenju ukrajinske krize i da prestane “"da zvecka nuklearnim oružjem"”.

On je najavio da će na današnjem sastanku pored ostalog biti riječi o nedovoljnom izdvajanju sredstava za odbranu u nekim članicama i rekao da ga brinu očekivanja da će vojni budžeti u budućnosti nastaviti da se smanjuju.

"“Ne možemo unedogled da radimo više sa manje”", upozorio je Stoltenberg.

Bonus video: