Njemački mediji: Era Angele Merkel blizu kraja

To je bio "najbolniji dan" za kancelarku, napisao je Bild, te upitao: "Može li ostati kancelarka?"
67 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2018. 10:21h

Gubitak autoriteta i kraj ere Angele Mekrel, neki su od naslova u njemačkim medijima, dan pošto je konzervativni blok za predsjednika kluba izabrao drugu osobu umjesto Volkera Kaudera koji je godinama bio desna ruka njemačke kancelarke.

U tajnom glasanju članova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) je Volkera Kaudera, desnu ruku kancelarke koji je bio čelnik parlamentarne skupine 13 godina, pobijedio njegov zamjenik Ralf Brinkhaus.

"Era Angele Merkel stiže kraju", objavile su nakon glasanja najpopularnije njemačke novine Bild.

To je bio "najbolniji dan" za kancelarku, napisao je taj list, te upitao: "Može li ostati kancelarka?".

Merkel je Kaudera podržavala "dok nije bilo prekasno", piše umjereniji Frankfurter Alemajne Cajtung. Dodaje da je ovo glasanje "ubrzalo njen gubitak autoriteta".

"Ovo nije ništa više nego znak nove epohe: Merkel je propustila priliku da odustane od podrške Kauderu. Stabilna tranzicija s njom više nije moguća", napisao je Žak Šuster, glavni kolumnist Die Velta.

CDU je pokušao ublažiti taj događaj, a sam Brinkhaus je rekao da "to nije velika drama" i da će to "ojačati vladu i konzervativni blok".

Odbacio je zahtjev opozicione stranke FDP za glasanje o povjerenju Merkel kao "smiješnima", prenosi Hina.

Poreski konsultant po profesiji, Brinkhaus se pridružio CDU-u 1998. i smatrra se stručnjakom za finansije i računovodstvo, ali ne i za politička pitanja, piše DW.

Nedavno se dvaput sukobio s kancelarkom, prvi put 2017., kad je doveo u pitanje njen plan ograničenja poreskih olakšica za preduzetnike, te 2018. kad je napisao kritiku prijedloga francuskog predsjednika Emanuela Makrona o budućnosti Evrope, dodaje taj medij.

Bonus video: