Sveti pokrov u Torinu vidjelo 1,2 miliona vjernika i turista

Torinski pokrov je oduvjek bio predmet spora naučnika koji vjeruju u njegovu autentičnost i naučnika koji sumnjaju u to, a Vatikan rijetko odobrava stručnjacima da ga analiziraju.
107 pregleda 0 komentar(a)
Torino, Foto: Reuters
Torino, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2015. 16:14h

Sveti ili Torinski pokrov, komad lanenog platna za koje neki od hrišćana vjeruju da je u njega bilo umotano tijelo Isusa Hrista poslije raspeća, vidjelo je 1,2 miliona vjernika i turista.

Među posjetiocima danas je bio i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, koji je, kao i njegovi prethodnici, rekao da je Sveti pokrov izložen u torinskoj katedrali, "ikona" Hrista.

Većina posjetilaca su Italijani, dok su ostali Evropljani. Pokrov će biti izložen do 24. juna.

Ta relikvija čija ni starost, ni porijeklo nisu dokazani, posljednji put je bila izložena vjernicima 2010. godine, takođe u katedrali Pijemonta u Torinu.

Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 santimetara, ima mrlju oblika ljudskog tijela, i navodne mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista. Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gdje se čuva.

Vatikan je zvanični vlasnik pokrova od 1983. kada su mu ga poklonili nasljednici drevna kraljevske kuće Savoj, iz Torina. Pokrov je navodno nađen u jednoj francuskoj katedrali u 14. vijeku, ali se ne zna ni kako je tamo dospio, ni kakva mu je sudbina bila potom.

Vatikan se nikada nije izjasnio o njegovoj autentičnosti, dok je zabilježeno da je tokom istorije bilo nekoliko takvih "pokrova" koji su narodu pokazivani uz prodaju karata u raznim crkvama.

Torinski pokrov je oduvjek bio predmet spora naučnika koji vjeruju u njegovu autentičnost i naučnika koji sumnjaju u to, a Vatikan rijetko odobrava stručnjacima da ga analiziraju.

Po radiokarbonskim testovima iz 1988. godine, platno potiče tek iz Srednjeg vijeka - između 1260. i 1390. godine.

Naučnik Rej Rodžers, koji je sproveo drugu, hemijsku analizu pokrova 2005. godine, rekao je da je dio pokrova uzet za prehodnu, radiokarbonsku analizu bio - kontaminiran, jer su stari, oštećeni djelovi tkanine vremenom zamijenjeni novijim.

Bonus video: