Rusija prijeti odmazdom posle zamrzavanja njene imovine zbog Jukosa

Begija i Francuska zamrzle su ruske državne račune u okviru napora da se sprovede odluka Stalnog arbitražnog suda u Hagu prema kojoj Rusija treba da plati odštetu od 50 milijardi dolara akcionarima sada rasformirane naftne kompanije Jukos, čiji vlasnik Mihail Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru
9 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2015. 12:25h

Rusija je upozorila danas da će biti uzvratnih mjera prema zemljama koje su zamrzle rusku imovinu u inostranstvu u nastojanju da primjene odluku abitražnog suda u Hagu o plaću nadoknade akcionarima bivšeg naftnog giganta Jukosa.

Begija i Francuska zamrzle su ruske državne račune u okviru napora da se sprovede odluka Stalnog arbitražnog suda u Hagu prema kojoj Rusija treba da plati odštetu od 50 milijardi dolara akcionarima sada rasformirane naftne kompanije Jukos, čiji vlasnik Mihail Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru.

"Oni koji ulaze u avanturu da to rade (zamrzavaju rusku imovinu) treba da shvate da će biti mjera odmazde", rekao je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Vasilij Nebenzija, prenosi agencija Interfaks.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ubrzo zatim podvukao da je "neizbježno" da odgovor Rusije bude "recipročan".

"To je jedini način da se djeluje na međunarodnoj sceni," rekao je Lavrov.

Rusija je već odbacila mogućnost bilo kakve nadoknade po ovom predmetu i osporila osnovanost odluke arbitražnog suda u Hagu koji je u julu 2014. presudio da držva Rusija treba da plati odštetu od 50 milijardi dolara akcionarima naftne grupe Jukos rasformirane tokom 2000. godina poslije procesa za koji se smatra da je orkestriran iz Kremlja.

Među ruskim računima zamrznutim u Belgiji su računi ruske ambasade i stalnih predstavništava kod EU i NATO u Briselu, saopštilo je juče rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Belgijski ambasador u Rusiji pozvan je sinoć u rusko ministarstvo spoljnih poslova da mu se uputi protest zbog "otvoreno neprijateljskog akta" i "grubog kršenja normi međunarodnog prava".

U Francuskoj su zamrznuti računi u četrdesetak banaka kao i osam ili devet zgrada, imovine vlade a ne diplomatske imovne, rekao je za agenciju Frans pres Tim Ozborn, izvršni direktor kompanije GML, holdinga koji predstavlja bivšeg većinskog akcionara Jukosa.

Rusija u svjetlu ovih zapljena imovne priprema svoj odgovor, upozorio je Nebenzija i dodao da odgovor neće biti politički, nego pravni.

Jukos je najvećim dijelom prodat ruskoj javnoj naftnoj firmi Rosnjeft, tada firmi srednje veličine, koja je od tada postala svjetski proizvođač energenata.

Sud je procijenio da rasformiranje Jukosa koji je tada bio vlasništvo oligarha i protivnika Kremlja Mihaila Hodorkovskog, organizovano iz političkih razloga. Hodorkovski koji je uhapšen 2003. za pronevjeru i pranje novca i koji je proveo u zatvoru deset godina danas živi u inostranstvu. On je u poruci na svom Tviteru pozdravio zamrzavanje ruske imovine u Belgiji.

Bonus video: